Реклама / Ads
1| 4595 |02.06.2010 НОВИНИ

Бързи реформи, равни по ефект на борбата с мафията

.
Кристалина Георгиева
Реформи в икономиката, резултатни както в борбата с организираната престъпност - това трябва да е целта на правителството на Бойко Борисов. Такава позиция е изразила еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от репортер на News.bg в Брюксел.
 

Според нея именно в областта на борбата с корупцията и престъпността се виждат най-големите резултати на кабинета. По думите на българския еврокомисар правителството е доказало, че има политическата воля да върне вярата на българския народ в държавността.

Тъй като се намираме в много тежка икономическа ситуация, липсва същото ясно видимо продължение при реформите в икономиката, обясни Георгиева. Тя допълни, че когато успехите в едната сфера са толкова големи те контрастират на реформите в други области, които изглеждат по-малко удачни. Кристалина Георгиева бе категорична, че трябва да се даде път на ключовите реформи - съдебната, здравната и пенсионната.

Тя подчерта, че разходната част на бюджета трябва да отключи усвояването на европейските фондове, но трябва да има и българско съфинансиране.

„Това е престъпление към нашия народ - да имаме милиарди, на които можем да разчитаме и да не ги усвояваме", коментира ситуацията еврокомисарят. Ако ние прекалено затегнем вътрешното търсене и не позволим финансиране на тези проекти, може да се окаже късно и да изпуснем момента да обърнем българската икономика от стагнация към растеж", предупреди Георгиева.

По думите й важното е да се знае, че „ако се затегнат коланите, ще има резултат". Всички сме опарени от кризата - правителство, бизнес. Но кризата винаги създава среда, в която се взимат по-добри решения, допълва още Кристалина Георгиева.

Българският еврокомисар е категоричен, че трябва да използваме тази среда колкото се може повече. Тя изрази увереност , че правителството ще се старае да върне бюджетния дефицит до или под 3% до края на тази, или в началото на следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12025 |01.06.2010 Цакат студенти сьс здравните осигуровки . 2| 6019 |31.05.2010 Проверка разкри над 100 неизправни детски автобуса . 3| 4637 |20.05.2010 ПРО предлага ефективна защита . 4| 4545 |11.05.2010 М. Димитров: Ако не започнат реформи, вдигат ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads