Реклама / Ads
23| 4929 |31.01.2013

О. Базил: Ситуацията с българските медии е бедствена

.
Изключително сложен пазар за журналисти е българският; има много, добри и смели журналисти в България, но си пазят хляба.

Ситуацията с българските медии е бедствена, обяви по БНР директорът на брюкселския клон на организацията „Репортери без граници" Оливие Базил. Мнението си той формирал и на базата на разговори с български журналисти: „Аз лично съм бил три пъти в България, познавам хора, на които имам доверие и те ми казват: „Ако проговоря, си затварям пазара". И мисля, че това трябва да бъде разбрано за един изключително сложен пазар за журналистите, какъвто е българският. Много журналисти работят без договори, при изключително сложни икономически условия и където е изключително трудно да се намери работа. И много репортери ми казват: „Ако проговоря за тези заплахи, ще ми се случат две неща - или заплахите ще станат по-сериозни или още по-лошо. Определени медии просто няма да ме вземат на работа, защото иначе чрез мен ще внесат проблема". И днес в България има журналисти, които са в черния списък не защото са лоши - тъкмо обратното, а защото са станали „опасни". Журналистите ми казват: „Искам да продължа да работя, да упражнявам професията си, да защитавам семейството си, да плащам сметките си, но ви го казвам, за да разберете в каква страна се развивам"."

За положението в обществените медии, Базил коментира, че имало въпроси за начина, по който става номинирането на генералните директори: „Има много, много добри и смели журналисти в България. Големият проблем е, че те са много изолирани. Много от добрите журналисти бяха уволнени и то не по икономически причини от обществените медии и някак при тях не се стига до нещо мощно и организирано. Има граници на свободата, които се затварят много бързо в зависимост от обстоятелствата. Разбира се, има криза, има бюджетни ограничения, които обаче пораждат и автоцензура, защото именно неизменно човек се бои за хляба си и така се избягва третирането на някои сюжети, които се оказват от най-значим обществен интерес. И ако обществените медии не работят в името на този интерес, кой ще го направи?"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Европейският парламент ще умува „ситуацията в България” 15| 5333 |22.01.2013 . Л. Павлова: Ситуацията с "Камчийски пясъци" е потресаваща 53| 5968 |18.01.2013 . Италианско списание: Педофилия се шири в българските сиропиталища 19| 4988 |12.01.2013 . Сестрата на Борисов: Вярвайте в българските лекари! 9| 5835 |22.12.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО