Реклама / Ads
33| 5740 |02.12.2011 НОВИНИ

И без синдикати имаше заседание на „тристранката”

.
След заседанието между управляващи и работодатели финансовият министър Симеон Дянков заяви, че темата, по която са разговаряли е за криминализиране на укриването на осигуровки. По думите му събранието е било легитимно. Въпреки че синдикатите не присъстваха.
 

 

„Явиха се тези, които искат да се върши работи и вършим работа", подчерта той. Тристранката се проведе в двустранен формат - управляващи и работодатели, след като синдикатите отказа участие. Преди началото на заседанието пък работодателите обявиха пълната си подкрепа за финансовия министър и предлаганите от него реформи.

 

Дянков поясни, че темата за криминализирането на укриването на осигуровки ще продължи да се разисква на следващото заседание, което ще е отново в петък.

 

Той смята, че трябва да се направи дефиниция на понятието укриване на осигуровки, за да не пострадат фирми, които са осчетоводили осигуровките, но по някаква обективна причина не са ги платили.

 

Финансовият министър потвърди още, че е обсъждан въпросът и за намаляване на лихвите по неплатени осигуровки.

Други разисквани теми са евентуалното отпадане на тавана на пенсиите, а също прехвърлянето на част от ТЕЛК към НОИ.

Дянков поясни, че няма основания към НОИ да се прехвърлят ТЕЛК работещи по детската инвалидност и по пенсионерската инвалидност, но смята, че мястото на ТЕЛК работещи по трудовата инвалидност е в НОИ и трябва да се прехвърлят там.

Според него това би могло да стане септември догодина.

 

На заседанието, продължило повече от два часа в отсъствието на синдикатите, е обсъждано и това как държавните служители сами да си плащат осигуровките, каза още Дянков. По негово мнение това не би могло да стане по-рано от средата на следващата година. През последните дни коментарите по темата от страна на управляващите бяха, че държавните чиновници трябва да бъдат на 100 процента обезщетени, ако се приеме сами да поемат осигуровките си.

 

Друга тема, разисквана по време на заседанието, е преминаването към плащане на заплати по банков път. Дянков припомни, че отдаван има такива предложения, но парламентът ги отхвърли и че един от мотивите е бил, че ще възникнат затруднения особено за хората в малките населени места. Затова на следващи заседания за обсъжданията по този въпрос ще бъдат поканени представители на банките, съобщи Дянков.

 

Frognews.bg припомня, че по-рано днес  синдикатите обявиха, че напускат тристранката. След  като взеха решение на Координационния съвет на конфедерацията, КНСБ се оттегли от тристранния диалог. Причините за напускането му  са потъпкването на постигнатото след тежки преговори Национално споразумение и пренебрегването на предлаганите от КНСБ балансирани мерки за реформа и стабилизиране на пенсионната система, се казва в съобщението.

 

„Отговорността за приетите едностранно решения, включително и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, а не на синдикатите и наемния труд в България“, категорични са от синдиката. От КНСБ посочват още, че са изпратили на министър-председателя Бойко Борисов, на министър Тотю Младенов и на социалните партньори пакета с предложения на синдикатите за стабилизиране на приходите в осигурителната система и подобряване на контрола по разходите.

 

Вчера от КТ "Подкрепа" обявиха, че няма да участват в пазарлъци с управляващите. Те имали нагло поведение и с тях било невъзможно да се води диалог.

 

Междувременно председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев обяви, че диалогът с тях не е скъсан. „Ние никога не сме казвали, че министър Дянков е излишен. Ако не е министър Дянков, страната ще изпадне в много тежко финансово състояние, защото това е човекът, който ограничава безумното харчене на средства”, смята Данев. Според него безспорно няма да има легитимност заседанието на тристранния съвет след оттеглянето на синдикатите.

 

„Това е консултативен орган. Ние консултираме. Цялата отговорност е на изпълнителната власт. Няма да има легитимен съвет, но това не ни пречи да казваме нашите виждания”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5676 |02.12.2011 Синдикатите бойкотират Тристанката, клатят стола на Дянков . 54| 5424 |01.12.2011 Преговорите се провалиха, синдикатите недоволни . 59| 6193 |30.11.2011 Синдикатите: Дянков да си ходи да освобождава други народи! . 5| 5562 |23.11.2011 Синдикати и правителство не се разбраха за БДЖ, стачката остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads