Реклама / Ads
22| 4548 |18.03.2010 НОВИНИ

Бивши министри: Мерките на правителството - прокризисни, а не антикризисни

.
криза
Трябва рязко да се засилват малките инвестиционни проекти, които са инструмент за излизане от кризата. Държавата трябва да разплати задълженията си, за да си върне доверието, обединиха се Орешарски и Велчев.
 

За пръв път влизаме с бюджет, в който няма никакви буфери, коментира по БНТ ексфинансовият министър Пламен Орешарски. Не бива да се отстъпва пред протестите на едно съсловие, защото това ще ни повлече към положението на Гърция, препоръча Милен Велчев, финансов министър в кабинета Сакскобургготски.

Мерките на правителството бяха прокризисни, а не антикризисни още от втората половина на миналата година. Неразплащането на задълженията и прехвърлянето им за тази година доведе до това положение. Правителството ни убеждаваше в измислени тези, че излизаме от кризата, напомни Орешарски.

Министър Дянков, колкото и да е черен на някои хора, има здрави фундаментални схващания по някои процеси, смята Велчев. За съжаление под пряк или непряк натиск напоследък действията му са насочени повече вляво, отколкото вдясно и затова има нужда от подкрепа за реформите.

Трябва рязко да се засилват малките инвестиционни проекти, които са инструмент за излизане от кризата. Защо спря разплащанията именно по тях, попита Орешарски. Не може да се стоварва отговорност само върху една фигура. Имаше смехотворни твърдения за свързване на НАП и митниците, каза още той. Направени бяха усилия да се разбият приходните агенции, което внесе несигурност, обясни той. В последните 20 години служители на МФ не са подкрепяли протестни обществени настроения, а сега има такива индикации.

Временното спиране на придобивките на държавните служители е удачна мярка по време на криза, добави Велчев, който препоръча преглед на администрацията и освобождаване на неефективните служители, а ако не неплатен отпуск. Данъкът върху пенсиите не е приемлив, каза той.

Държавата трябва да разплати задълженията си, за да си върне доверието, обединиха се бившите министри, дори и с риск това да генерира дефицит. Заем отвън няма да повлияе върху приходите и разходите, отбеляза Велчев. Фискалният резерв трябва да се попълни - или чрез споразумение с МВФ или излизане на международните капиталови пазари с облигации. Слава богу, за разлика от Гърция, дългът ни е много нисък, успокоиха двамата. С пропаганда приходи не се правят, заключи Орешарски.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 6131 |17.03.2010 Антикризисните мерки на правителството - вестникарска измислица? . 13| 4739 |17.03.2010 Костов: Мерките са сурови, ще бъдат посрещнати лошо . 3| 6184 |16.03.2010 Мартенс хвали Борисов и правителството . 2| 4683 |16.03.2010 Разследват 25 бивши служители на държавни агенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads