Реклама / Ads
10| 5628 |23.04.2011 НОВИНИ

Благодатният огън от Божи гроб дойде у нас

.
Благодатният огън от Йерусалим вече е и в България. На Божи гроб в Йерусалим патриархът на Йерусалимската църква Теофил Трети измоли благодатния огън; със самолет го донесоха и у нас.
 

Огънят слезе в 14 часа и 45 минути българско време. Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

В 19,15 часа правителственият самолет пристигна на летище Пловдив, където най-напред беше свален благодатният огън. От Пловдив благодатният огън от Божи гроб пое за част от епархиите на Българската православна църква, за да бъде там преди началото на великденската Пасхална литургия.

Митрополит Николай, който оглавява българската делегация, честити Възкресение Христово на всички вярващи. „Нося благодатния огън, който и тази година снизходи над Светия Гроб Господен, за да припомним не само великденските, пасхалните, но преди всичко - светилниците на вярата, надеждата и любовта, на доброто и благочестието на нашия благочестив народ. Нека благодатната светлина на пасхалния огън да озари надлъж и нашир България и да просвети българския народ" - пожела митрополит Николай. На въпрос - какво е усещането да носи благодатния огън от Йерусалим, той отговори - преди всичко е духовно щастие, духовна радост, едно трепетно изживяване на молитвеното последоване, което извършва йерусалимският патриарх Теофил Трети, който ни прие и изказа много благопожелания за българския народ. Той предаде братски поздрав за първойерарха на Българската православна църква Максим, Патриарх Български", каза митрополит Николай.

В столицата благодатният огън пристигна около 20.00 часа; той бе занесен в параклиса на Светия Синод, откъдето ще бъде занесен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" с литийно шествие. От Йерусалим огънят беше пренесен от осемчленна църковна и държавна делегация, предвождана от Пловдивския владика митрополит Николай и от директора на дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет Емил Велинов. В делегацията са Викарният епископ на Патриарха епископ Йоан, Викарният епископ на видинския митрополит Сионий, трима свещеници и игуменката на Клисурския манастир в Банкя Филотея. За седма година той пристига с правителствения самолет „Флакон".

В 23.30 часа в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" ще започне великденска Пасхална служба, която ще отслужи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски Митрополит Максим. В полунощ той ще поздрави всички християни с "Христос Воскресе", с който православните християни ще се поздравяват в следващите 40 дни. След това започва празничната Света Литургия.

Постилите се причестяват и завършва Великият пост. На 23 срещу 24 април 2011 г. част от колите на масовия градски транспорт ще се движат с удължено работно време до 01.30 часа, както следва: трамваен транспорт: линии 3, 5, 6 ,10, 18, 22, тролейбуси: 1, 4, 9, автобусен транспорт: 11, 76, 85, 94, 102, 213, 214, 280, 309, 310, 604. Удължава се и работното време на метровлаковете до 1.30 часа с интервал на движение 20 минути.

В неделя, на Възкресение Христово в храмовете се отслужва т.нар. "Второ Възкресение". Богослужението в митрополитската катедрала "Света Неделя" след 10.30 часа, отново се очаква да оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6340 |23.04.2011 Благодатният огън слезе над Божи гроб . 21| 4947 |20.01.2011 Цецка Цачева: Дойде ден разделен . 8| 5378 |29.07.2010 Димитров: Бюджетът е сбъркан, все едно дядо Коледа да дойде през лятото . 4| 4818 |21.07.2010 Цв. Цветанов: Дойде най-положителният доклад на ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads