Реклама / Ads
20| 4908 |21.07.2014 НОВИНИ

Бойчев: Орешарски оставя страната с по-добри параметри във всяка сфера

.
Жельо Бойчев
Датата за избори 05.10.214 г. беше избрана на базата на политически консултации и постигнато съгласие между всички политически сили и това означава, че тази седмица кабинетът на Пламен Орешарски ще подаде оставка и ще изпълнява своите функции в оставка до 06.08.2014 г.
 
 

Правителството на Орешарски ще остави страната с по-добри параметри във всяка една от сферите, в сравнение с това как пое държавата преди една година, заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев. На въпрос какво трябва да правят през това време народните представители той отговори, че като всеки трудово зает български гражданин до разпускането на НС те трябва да изпълняват своите ангажименти – да има пленарни заседания, да бъде утвърдена програмата за работа на НС и да се изпълнява. „Независимо дали ще има избори всяка година, има проблеми пред България и те са проблеми, пред което и да е българско правителство и трябва да намерят своите решения”, категоричен бе депутатът.

 

По думите му разговорите трябва да се провеждат в пленарна зала и ГЕРБ като народни представители, избрани от гражданите, трябва да участват в работата на НС. Той припомни, че невлизането им в зала миналата седмица е попречило за приемането на промените в закона за управление на отпадъците, закона за висшето образование и много други, които не са закони на БСП.

 

ГЕРБ играят със страховете на хората

 

На въпрос за актуализацията на бюджета Бойчев отговори, че ГЕРБ играят със страховете на хората и провокират криза, подобна на тази с банките.  „Има официални данни, че няма проблеми с държавния бюджет. Има 250 млн. повече приходи от НАП спрямо 2013г. Това са данните”, заяви Бойчев.

Той подчерта, че БСП е сериозна политическа сила, която последователно изпълнява своите ангажименти по консултациите за провеждането на един плавен преход от едно управление към друго. „Съгласихме се и да се дискутира актуализация на бюджета на НЗОК. Ние искаме парите за здравеопазването да вървят с реформи в него, с цел подобряване на неговата ефективност и контрола и затова внесохме законопроект за здравеопазването в тази посока”, обясни народният представител. Той подчерта, че иначе няма да има промяна в сектора и посочи като пример неравностойното съпоставяне на многократното повишаване на средствата за здравеопазване през последните години и състоянието на услугите, които получават от него българските граждани.

 

Помолен да коментира кои ще са приоритетните закони и дали сред тях ще има закон за КТБ, Бойчев отговори, че първо очаква да се начертае план от излизане от ситуацията във въпросната банка. „Това, което виждам към момента са неуместни действия и предложения от страна на БНБ. Не виждам смисъл да се прави специализирано законодателство за един конкретен случай и по този начин да се прехвърля отговорността на институциите, които би трябвало да следят този сектор и българският парламент”, коментира депутатът. Той подчерта, че в българското законодателство правилата за действие в подобни случаи са разписани много ясно. 

 

Улисани в политическите си противоборства понякога пропускаме шансовете, които може да има нашата страна

 

На въпрос за кандидатурата на България за еврокомисар и дали БСП ще направи компромис, Бойчев отговори: „Орешарски даде пример как би трябвали да се държим всички. Улисани в политическите си противоборства понякога пропускаме шансовете, които може да има нашата страна и да получи една или друга реализация в европейски план”.

Той обясни, че е нормално когато името на Кристалина Георгиева се коментира за поста външен министър на ЕС, тя да получи подкрепа от българския премиер, независимо кой е той. „Диалогът между представените в ЕП сили трябва да разпредели местата”, каза още той. Бойчев припомни, че там е постигнато съгласие между представители на социалистите и представителите на народната партия и на негова база ще бъдат разпределени позициите. „Трябва да видим каква позиция ще се падне на България и тогава да бъде обсъждана определена кандидатура”, заключи Бойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5265 |18.07.2014 Борисов: Бих сложил Орешарски за финансов министър . 62| 5330 |18.07.2014 Борисов: Вееха Орешарски като знаме, сега не го искат . 24| 4930 |18.07.2014 БСП бесни на Орешарски за подкрепата за Кристалина . 2| 4772 |16.07.2014 Орешарски се срещна с Жан-Клод Юнкер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads