Реклама / Ads
27| 5037 |05.12.2013 НОВИНИ

БСП призова Цветанов за оставка

.
Цветан Цветанов
Концентрацията на толкова много полиция в България е недопустимо, защото сме правова и демократична държава. Това би могло да отблъсне инвеститори и да доведе до разправа с мирнопротестиращи. Аз не съм министър, за да ми се иска оставката.
 

Това заяви депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. Изявлението му в парламента дойде в отговор на изразеното от БСП, в лицето на депутата Атанас Мерджанов, недоволство от критките на Цветан Цветанов към работата на полицията по време на протестите у нас и настояване за оттеглянето му от политиката.

Настояваме за оставката на тзи политик, каза Мерджанов и попита: "Цветанов ли е моралният съдник на днешните управляващи, политикът, вицепремиер и министър на вътрешните работи - той, който допусна да бъде използван репресивният апарат на МВР за изнудване и за партийно-политически цели? Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш министър на вътрешните работи да дава квалификации на полицията, която сам той е ръководил?"

Съпартиецът му Борислав Гуцанов, който осъди държавата в Страсбург заради незаконното си задържане по времето, когато Цветанов беше министър на вътрешните работи, също задочно попита Цветанов кой е дал нарежданията да се влезе в дома му. "Рано сутринта маскирани полицаи влязоха с насочени оръжия срещу децата ми, които тогава бяха на 5 и на 7 години", припомни случая той и категорично заяви: "Никой няма право да дава команда да се влиза по подобен начин".

Атанас Мерджанов, който е председател на вътрешната комисия в парламента, обясни, че е получил доклада на Сметната палата за направения от нея одит на МВР, но не се е запознал подробно с него. Първоначалният, бегъл поглед върху тези над 250 страници показва, че има много неща, за които трябва да бъде сезирана прокуратурата, заяви той.

Бившият министър на вътрешните работи обаче видя в одита на Сметната палата за финансовото управление на МВР за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г., положителни констатации. Във връзка с критиките, свързани с управлението на имотите на МВР, той просто отбеляза: "Това е един хроничен проблем, който е от 2002 до 2007 година".

МВР във времето на Цветан Цветанов се оказа най-големият брокер на недвижими имоти сред всички министерства. Ведомството притежава 2208 имота, върху които са изградени 4996 сгради. За съжаление тази собственост се оказва зле управлявана.

Това показва одит на Сметната палата, публикуван на сайта вчера. Ревизията беше по решение на Народното събрание. Тя обхваща периода от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г., в който ведомството се управляваше от Цветан Цветанов, а след това за кратко от служебния министър Петя Първанова.  Докладът е внесен в парламента и предстоят дебати по него. Документът е изпратен и на Агенцията по обществени поръчки, както и на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха от Сметната палата.

Във връзка с откритите нарушения при провеждането на обществените поръчки, Цветанов напомни, че в МВР има много второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. "Това, което сме се старали през цялото време е да има публичност, да има прозрачност и да спазваме законите на Република България. Установява се, че няма злоупотреба на републиканския бюджет. Това означава, че въпреки тези административни нарушения, ако са били направени, не са се отразили на бюджета", каза още Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5229 |04.12.2013 Цветанов успокоява: Групата на ГЕРБ е цяла . 51| 8292 |04.12.2013 Марков излезе от всички медии. А Цветанов го молил да се върне . 92| 5975 |03.12.2013 Борисов и Цветанов: Само ГЕРБ може да спре призрака на Тройната коалиция . 12| 5422 |02.12.2013 Цветанов заминава за Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads