Реклама / Ads
48| 5737 |12.08.2013 НОВИНИ

БСП ще спасява българската гора

.
Корнелия Нинова
Ще има извънредно заседание на Народното събрание, но още не се знае кога ще е то. В момента председателят на парламента Михаил Миков провежда срещи с парламентарните групи.
 

Това каза на пресконференция в централата на БСП червената депутатка Корнелия Нинова.

„Ние сме за актуализацията на бюджета. С нескопосани процедурни хватки не се бори политика. Искаме дебат с аргументи, ние сме готови за това. Готови сме с аргументите си, готови сме за един смислен дебат, тук сме, когато ни извикат за заседание”, каза още Нинова.

По време на брифинга стана ясно още, че от БСП са подготвили промени в Закона за горите, които ще влязат в парламента още през септември. Промените ще бъдат гледани приоритетно в Комисията по земеделие и гори в парламента в началото на септември, каза Светла Бъчварова.

В предишното НС бяха приети лобистки поправки в закона. Ние целим да спрем безконтролната сеч и да спасим българската гора, каза още Нинова. Очакваме цената на дървата за огрев да се намали два пъти. Това е важно, защото зимата наближава и много хора ни се обаждат с искане за намаление на цената, добави тя.

БСП предлага частни лица да могат сами да секат дърва за огрев, което ще им позволи да ги купуват на два пъти по-ниска цена.

Предвижда се още разширяване на достъпа на малки и средни фирми до обществените поръчки и отпадане на възможността големи компании да кандидатстват преференциално и да сключват дългосрочни договори за добив.

Също така отпадат преференциите за добив на дървесина от предприятия, които произвеждат електричество от биомаса.

Промените включват и по-кратки срокове за залесяване след пожар или сеч.
„Идеята е всяко едно физическо лице да може да добива дървесина и да купува дърва „на корен", по определен начин, на база на това къде живее и по списък от общината. Цената ще е два пъти по ниска от тази на фирмите или горските предприятията", обясни депутатът от левицата и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова.

„Предоставят се списъци - те трябва да имат позволителни или квалификации, за да могат да секат, а нормативът се определя на база на домакинствата в общината. Кметовете се предполага, че знаят колко човека на съответната територия имат нужда и каква е тя като обеми", каза още Бъчварова.

Според колегата й Корнелия Нинова, няма опасност кметовете, които имат фирми за сеч, да наемат частни лица и да ползват квотите им, тъй като с промените в закона се засилва контролът, а и това било уредено в закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

Текстовете предвиждат горските предприятия и общините да предлагат до 1/3 от дървесината, която обявяват на търг, на местни фирми, които работят на територията на общината или предприятията.

Срокът за залесяване след пожари и сеч ще бъде намален от 7 на 3 години. Според Бъчварова през последните години залесяването „тотално е спряло". По думите й през 2008 г. са залесени 50 хил. дка, а през 2012 г. едва 10 хил. дка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 283| 14176 |28.07.2013 Владислав Горанов от ГЕРБ: Няма ГЕРБ 2, има само Бойко Борисов . 3| 6144 |28.07.2013 10 правила за спасяване от летния мор . 1| 5022 |23.07.2013 Правят алтернативен маршрут за спасяване на миньорите . 7| 5419 |08.07.2013 Корупция в ТЕЛК Стара Загора. Служители получавали подкупи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads