Реклама / Ads
0| 4873 |18.11.2010 НОВИНИ

ДАИ подгони нередовните превозвачи

.
Служители на ДАИ и екип на транстпортоно министерство са започнали проверка за редовността на служебния превоз на пътя „София - Перник".
 

По време на акциято до момента са спрени няколко служебни микробуса на различни фирми, превозващи пътници.

При проверката беше установено, че в първия микробус на фирма „Транс Експрес" има двама души, които се превозват без служебна карта, а двама пътници бяха без снимка на картите си.

Вторият спрян микробус беше на фирмата „Ей Ес Еф Холдинг". В него се превозваше един човек с билет, а не със служебна карта, установиха служителите на ДАИ.

На шофьорите бяха съставени актове, а пътуващите в бусовете граждани реагираха гневно на проверката и имаше сериозен риск от саморазправа между тях и присъстващите журналисти.

Заместник-изпълнителният директор на ДАИ Анастас Тодоров посочи, че подобни нерегламентирани превози са много често срещани.

Всяка фирма, която осигурява превоз на служителите си до работното място е задължена да издава служебна карта, персонална за всеки един от служителите с лични данни и снимка.

Когато обаче в един служебен микробус има незаети места, шофьорите често качват случайни пътници на принципа на маршрутките.

За услугата пътниците заплащат около 30% по-ниска цена от тази на редовния транспорт. В случая, ако цената на билет от Перник до София е 2 лв, случаен пътник, който се е качил в служебен транспорт на някоя фирма заплаща около 1.50 лв.

Анастас Тодоров посочи, че глобата за фирмата, осигуряваща служебния превоз, е между 500 и 1 000 лева, а за шофьора на превозното средство - между 100 и 200. Изменението и допълнението на Закона за автомобилните превози предвижда принудително спиране на превозното средство от движение и вземане на регистрационния номер на автомобила.

Измененията на закона обаче все още не са приети. Ако законът беше в сила, проверените днес шофьори трябваше освен глобата да заплатят и 6 месеца наказателен паркинг, а при второ нарушение - 12 месеца.

По думите на Тодоров през около 15 минути от Перник тръгват служебни автомобили в посока София. Той очаква шофьорите на следващите псевдо маршрутки да минат по заобиколен път, за да избегнат проверката, защото вероятно вече са уведомени.

Зам.шефът на ДАИ уточни, че ако се случи произшествие, никой не носи отговорност, ако хората без служебна карта пострадат, тъй като служебните карти са и вид застраховка за пътуването. Проверката ще се провежда всяка седмица, а след приемането на новия закон ще бъдат още по-масови.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4902 |20.10.2010 МВР подгони Гальовците от Кюстендил . 3| 5657 |11.10.2010 ЧЕЗ подгони длъжниците, спира им тока . 0| 6155 |30.09.2010 Комисия "Антикорупция" подгони РЗС . 3| 5514 |29.09.2010 Прокуратурата подгони Алма Матер по сигнал на министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads