Реклама / Ads
5| 4809 |11.05.2015 НОВИНИ

Дакларация за европейската интеграция на Западните Балкани

.
През последните две десетилетия ПЕС, заедно със своите сестрински партии от Западните Балкани, работи активно за насърчаване на процеса на европейска интеграция на региона, и поставяше на преден план социалдемократическите ценности като солидарност, социална справедливост и защита на основните права и свободи. Това се казва в Декларация, разпространена от БСП.
 
Ето и целия текст на декларацията:

"..Икономическата и финансова криза остави своя отпечатък върху Европа като цяло и особено върху Западните Балкани:  безработицата се увеличи значително и социалните гаранции са поставени под въпрос. Някои страни, както в рамките на ЕС, така и извън него, трудно поддържат стандартите в опазване на основните човешки права като свободата на печата и независимостта на съдебната система.
Конфликтите на Изток и на Юг от ЕС създават нови рискове за стабилността в Югоизточна Европа. Активното  сътрудничество между  страните в региона и едно по-силно ангажиране на Европейския съюз могат да дадат солиден отговор на предизвикателствата пред сигурността,политическите и енергийните предизвикателства.

За да засилим нашето сътрудничество със страните от Западните Балкани, ПЕС извежда на преден план следните приоритети:

1.Гарантиране на европейската интеграция на страните от Западните Балкани
Ние, европейските социалисти и социалдемократи, вярваме, че е от жизненоважно значение запазването на реална и отворена перспектива  за членство в ЕС пред страните-кандидатки  от Западните Балкани. Като политическо семейство най-силно ангажирано с интеграцията на страните от Западните Балкани, ние доказахме нашата недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на региона през последните години. Това е не само  продължение на европейския проект за мир, но може да укрепи социалния и икономически просперитет и на старите, и на новите страни-членки.
12 години изминаха от момента, когато в Солун  ЕС заяви своя ангажимент към страните кандидатки и страни в процес на присъединяване. Европейската перспектива пред Западните Балкани трябва да бъде засилена и да получи нова енергия. Не можем да оставим набраната инерция да се загуби; единственият път напред е пътят към членството в Европейския съюз. Ние трябва да насърчаваме правителствата  и партиите на страните-кандидатки да осъществят необходимите реформи, с което ще дадат солидни аргументи на силите, подкрепящи разширяването. Ние също бихме искаме да стимулираме партиите в региона да работят заедно и да продължат техния конструктивен диалог.


2. Борба с ограничаването на основните свободи в региона

Една от основните цели на политиката на разширяване винаги е била създаването на стабилно и демократично съседство, изградено на принципите на мира, свободата и правата на човека. Въпреки че това първоначално дава тласък за реализиране на основни демократични реформи, слабият прогрес в преговорния процес  и загубата на интерес към ЕС, доведе до отстъпление от темата за човешките права. Много страни загубиха темпо, с авторитарните режими във възход и в новите членки и в страните-кандидатки, както и с основните свободи, изложени на риск. Свободата на медиите е особено застрашена.
Засилването на национализма и авторитаризма не е изолиран въпрос; и страни-членки от ЕС и страни извън ЕС бележат покачване на екстремисткия вот, който, насочван от популистки послания и колеблива икономика, процъфтява за сметка на традиционните демократични политически партии.
Засилването на екстремизма и национализма е общо предизвикателство, пред което сме изправени всички. Като европейските социалисти и демократи ние трябва да продължим да насърчаваме справедливи и приобщаващи общества, основани на правата на човека и основните свободи. Засилването на десните и популистки партии не може да ни накара да изоставим нашите основни общи ценности. Особено в този момент, ние трябва да покажем разликата и да стигнем до хората с нашите прогресивни послания.
 
3. Повишаване на сигурността и енергийната независимост
            
Две големи международни кризи се развиват в непосредствена близост до Балканите - Украйна и т.нар. Ислямска държава. Тези конфликти повдигат въпроси не само за необратимостта на постигнатата през последните 10-15 години стабилност и сигурност.
             
Като ПЕС ние искаме стабилна и сигурна Европа. Не можем да позволим нарастващата глобална несигурност да отклони Западните Балкани от техния път към по-нататъшно развитие и интеграция в ЕС. Нито можем да приемем какъвто и да е опит за подхранване на настроения на национализъм, на етническо и религиозно съперничество.  ПЕС насърчава ЕС и страните от Западните Балкани да работят заедно, за да гарантират стабилността и сигурността в региона. С цел стимулиране на стабилността, ние подкрепяме по-нататъшната интеграция на Западните Балкани в международни мрежи.
             
Ние сме в подкрепа на по-нататъшната диверсификация на енергийните доставки на ЕС и вярваме, че Югоизточна Европа може да играе важна роля в този процес. ПЕС ще работи заедно със своите сестрински партии от региона за утвърждаване на всички Балкански страни като силен и надежден партньор на Европейския енергиен съюз. ПЕС ще окуражи Европейската комисия, в сътрудничество с националните правителства в ЮИЕ, да инвестира в развитието на липсващата енергийна инфраструктура, особено що се отнася до газовите междусистемни връзки и възобновяемите енергийни източници. По този начин ще допринесем за постигане на тройна цел: повишаване на енергийната сигурност, създаване на растеж и работни места и защита на околната среда.
 
4.Насърчаване на социалното и икономическо развитие

Разширяването винаги е бил отличен инструмент за стимулиране на растежа и заетостта в нови страни-членки и в страните-кандидатки. То стимулира държавите да отворят пазарите си, да реформират своите икономики и да реализират необходимите административни реформи за насърчаване създаването на благоприятен климат, за засилване на растежа и инвестициите. И новите страни-членки, и страните-кандидатки се възползват от новата динамика, създадена от новите потребители и пазари, влизащи в ЕС. В същото време процесът на присъединяване помогна на страните-кандидатки да засилят социалното измерение на тяхното развитие, с въвеждането и прилагането на високи стандарти в политиките за социална сигурност, трудовото законодателство, достъпа до социални услуги. ПЕС остава загрижена за използване на възможностите  за социално благоденствие  и развитие от страна на гражданите на страните-кандидатки преди и след присъединяването им към ЕС.
Докато новите страни-членки бяха тежко засегнати от влиянието на финансовата и икономическа криза, и последващите  политики на строги икономии, последиците бяха много по-мащабни в някои страни от Западните Балкани. По-малко от половината от населението в трудоспособна възраст има работа и регионът е с най-високото ниво на  младежка безработица в Европа.
Младите хора са двигателят на нашите общества и икономики и на тях трябва да им бъдат предоставяни всички възможности да реализират своя потенциал. Младите хора от региона могат да се превърнат в решаващ фактор за икономически растеж.
Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме че трябва да се инвестира в младите хора. Ние трябва да обучаваме хората, така че техните умения да отговарят на търсенето на пазара. Инвестициите в иновации, енергетика и инфраструктура, заедно с по-тясна интеграция и регионално сътрудничество ще поставят основата за по-стабилни икономики.
Ние вярваме в консолидацията на социалната държава в Югоизточна Европа, основана на развитието на обществените услуги, включително образованието, грижите за децата и здравеопазването, за подобряване качеството на живота на хората и гарантиране на преразпределението, както и на социалния, икономическия и регионален просперитет. ПЕС отново заявява своята решимост да подкрепя борбата срещу бедността и социалното изключване на хората в най-неблагоприятно положение в региона.

Предизвикателствата, пред които сме изправени, често пъти са еднакви.  Заетостта, сигурността, енергийната сигурност и основните права са водещи за всички нас. Изправени сме заедно и пред намаляване на подкрепата на социалдемократическите партии. Трябва заедно да се изправим пред тези предизвикателства и да намерим общи решения."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5129 |29.04.2015 ИМП: Акцията срещу ТВ7 е незаконна и брутално погазва Европейската конвенция за правата на човека . 23| 4741 |18.04.2015 Овчаров: Цената на тока у нас ще се изравни с европейската . 20| 4454 |14.03.2015 Миков: Да чуем младите хора за мястото на БСП в семейство на Европейската левица . 12| 5158 |03.03.2015 Европейската комисия на крака за националния ни празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads