Реклама / Ads
3| 5309 |30.08.2010 НОВИНИ

Държавата отказа участие в разговор за Слънчев бряг

.
Слънчев бряг
"Крупни злоупотреби в Слънчев бряг откри новата новата власт", се оказа един от рефрените след смяната на старото ръководство на курорта.
 

В разговора по БТВ днес обаче отказали участие всички държавни институции под предлог, че ревизиите и проверките продължавали. "Проверка на БТВ показала, че ексшифът на борда на дружеството с държавно участие, Мл. Мутафчийски, одобрявал продажбата на обекти и земя на фирми, в които като собственици фигурирали хора, с които той бил в бизнес отношения в други фирми. Договорната дейност на дружеството била водена в ущърб на "Слънчев бряг". "Дружеството от дълго време е на загуба", обяви бившият министър на икономиката и енергетиката П. Димитров, според който Мл. Мутафчийски използвал изключително силни лостове за въздействие.
"Тъкмо обратното, г-н Димитров като министър приложи натиск на всякакви институции, за да бъдат отстъпени безвъзмездно над 300 дка от инфраструктурата на курорта на община Несебър, но ние се възпротивихме и това не стана. По този начин бе спряна голяма несправедливост спрямо държавата", контрира Мутафчийски.

По обвинението, че без разрешение на АП е продадена сградата на базар "Палма" на фирми, свързани с него, Мутафчийски обяви, че ръководството на Слънчев бряг АД е било от петчленен борд, 3-ма от които назначени от П. Димитров, а всички решения са взимани с пълно болшинство. Всички продажби са били съгласувани с Агенцията по приватизация.  Добре е, че се извършва ревизия на всички органи, уточни той. Г-н Димитров визира неща, извършвани преди аз да стана член на Съвета на директорите на "Слънчев бряг". Той проявава изключителна некомпетентност, той непрекъснато се опитваше държавните органи да подари 300 дка, но опита бе пресечен от Комисията по финансов надзор, допълни Мутафчийски.

За сайта Фрогнюз - в момента, когато се сключваше договор между медията и Слънчев бряг, аз бях излязъл от ръководството, за което има съответните документи, обяви още Мутафчийски и обясни, че 1 млн и 700 000 лв бяха поискани от Слънчев бряг за изготвяне на туристически сайт за рекламиране на курорта. Много отдавна се оттеглих от сайта, прехвърлих безвъздмездно акциите си, но по морални съображения заради това, което се случи с г-н Стефанов, не сме публично оповестявали това решение, категоричен бе Мутафчийски.

Слънчев бряг АД е акционерно дружество и сделките са били законосъобразни, защото са извършвани с решения на всички членове на борда, обяви Малина Стратиева, бивш изп. директор на Слънчев бряг. Към момента всички проверки сочат точно това. Докато бях директор аз, 92 млн са инвестирани в инфраструктурата, а 50 млн е даден дивидент на държавата. Така бяха опровергани твърденията, че близо 100 млн лв били влезли в дружеството, но не се знае къде са отишли. Освен това Стратиева гарантира, че за всеки акт и решение на предишното ръководство има съответни документи, които са предоставени на компетентните институции. По повод обвиненията за презастрояванията в курорта, Стратиена обясни, че "Слънчев бряг" АД не е община и не дава разрешения за строеж, нито има правомощия да санкционира. Никога не сме имали конфликти с държавата, защото сделките са били винаги обосновани, каза Стратиева и подчерта, че сделките са били гласувано със 100% съгласие на акционерите. Дружеството беше в приватизация и беше печелившо. То е публично и в края на всяка година в интернет се публикуват тримесечните отчети. Всеки може да се запознае с тях, обясни бившата директорка Стратиева.

Преди ние с г-жа Стратиева да сме в дружеството, то беше обявено за приватизация, пословична беше борбата и натиска за продажба на енергопреносната мрежа. Това бе извършено от предходно правителство, но за това никой не говори, а загубите за държавата се измерват в десетки милиони, обобщи накрая Мутафчийски. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7668 |18.08.2010 Н. Банев: Държавата ме окраде, не аз нея . 44| 6602 |02.08.2010 Н. Куцкова: Министър посяга върху един от трите стълба на държавата . 12| 5567 |28.07.2010 Държавата иска ЦУМ от Гергов, той се прави на ударен . 16| 5047 |27.07.2010 Държавата с адвокатска артилерия срещу царя в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads