Реклама / Ads
58| 6013 |05.05.2012 НОВИНИ

Дянков аргументира административното преселение

.
Симеон Дянков
Няма сериозни аргументи цялата административна машина да е в София, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Така той коментира решението на кабинета отделни институции и звена да се изнесат в други градове на страната. В следващите дни ще бъде представен план и оценка къде да се преместят другите администрации, разкри той по Дарик радио.
 
Преди седмица стана ясно, че правителството планира да измести НАП, Земеделското министерство и туризма извън столицата. Такива децентрализации са правени още преди години във Франция, Испания, Германия и др. страни. Дори в САЩ от години централите на ЦРУ и ФБР не са във Вашингтон, припомнят експерти. Различни агенции на земеделски развитите страни в ЕС също са в силно развити селско стопански райони.

Дянков сподели намерението по 2 агенции или институции да бъдат преместени в 8-9 от големите градове. Засега е ясно, че Земеделското министерство ще отиде в Пловдив, там ще се премести и ресорът, който отговаря за европейските средства и Фонд „Земеделие”. В града под тепетата ще отидат и горите, виното и животновъдството. Изпълнителната агенция по лозата и виното пък ще бъде в Плевен, където е най-стария и голям Институт на Балканите.

В по-далечно бъдеще и други администрации ще поемат към Враца, Видин и Ловеч, сподели министърът. „Изцяло ще се влиза в нови сгради, които общините осигуряват, идеята е не тепърва да се купуват имоти за администрациите”, каза Дянков.

Той подхвърли идеята с времето освободените от администрацията сгради в София могат да се продават. Няма лошо след време тези сгради да станат културни обекти като музеи, изложбени зали и пр. Финансовият министър обеща разумни компенсации за хората, които откажат да се преместят. Той посочи, че безработицата в София е 2,5%, в Пловдив е над 6%, в Благоевград е 12%.
Според Дянков чуждестранният опит показва, че местенето на администрацията е добра политика. Аналогът на НАП в САЩ е във Вашингтон, а във Филаделфия, в Германия е в Нюрнберг, аналогът на НАП във Франция пък е в селище на 200 км от Париж. В България по такива важни и смели теми винаги се започва от дребното. Колко ще струва един камион да отиде от Пловдив до София? Няма да струва много“, подкрепи тезата си Дянков.
Финансовият министър е убеден, че бизнесът ще бъде улеснен от преместването на структурите в различни градове. Във връзка с критиките на опозицията, Дянков заяви, че по време на нейния мандат е имало цяло министерство, отговорно за административната реформа, но ресорният министър тогава си е „бъркал в носа“.

Финансовият министър обеща на хората, които изберат да останат в столицата и да напуснат работата си в държавната администрация заради преместването на структурата, в която работят, да бъде платена една работна заплата. Техният шанс да си намерят нова работа е много по-голям, отколкото на хората от по-малките градове, смята Дянков.

Той обаче призна, че с голямото разместване ще има някои неудобства. Някои ценни кадри, които сега са на добри позиции, може би ще решат да не са на тази работа. Други институции ще загубят краткосрочно хора. Но това са обичайни трудности, които ще решаваме в крачка, оптимист е Данков. Ние планираме да сме на власт дълго време. Не си мислим просто в рамките на оставащото време от мандата да започнем нещо авантюристично. След три или пет години ще сме се убедили, че това е било правилно решение, категоричен е Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6499 |04.05.2012 Цв. Цветанов: Само Борисов и Дянков знаеха за операцията, Танов-не . 14| 5924 |25.04.2012 Депутатите отсвириха изслушване на Дянков за Сребърния фонд . 22| 5824 |12.04.2012 Сини и червени скочиха срещу Дянков, бранят Сребърния фонд . 45| 7597 |28.03.2012 Дянков: Ако ми предложат пост в следващия кабинет, ще приема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads