Реклама / Ads
12| 5066 |19.03.2011 НОВИНИ

С. Дянков: Контрабандата с горива е нулева

.
Симеон Дянков
Има световна цена на суровия петрол, която определя цената на горивата. В краткосрочен план земетресението и проблемите в Близкия изток оказват влияние върху цените в световен план. В дългосрочен план, обаче, това няма да се отрази
 

Има анализ, който показва, че през 2005 година, след урагана Катрина, имаше свиване само за около 5 месеца, каза вицепремиерът С. Дянков в ефира на Седмицата по Дарик. Същото ще се случи и сега. Японската икономика в края на годината ще бъде много по-силна.

Правителството не може да промени акциза и ДДС, това е дълъг процес, ако се тръгне към процедура в ЕС, обясни той. Има обаче и други идеи – в дизела има 4 процента данък за биодизел. Той може да отпадне или да се промени. Това ще доведе до намаляване на цената от 6-7 стотинки. Тук въпросът е, че европейската комисия ще внесе нова директива, която да влезе в сила от 2013 година, която иска повишаване на акцизите за дизела, каза министърът.

Задължителните запаси за горива са посочени от европейско съглашение – 90 дни трябва да се държат. Ние работим, за да уточним какъв ще бъде този срок у нас, до вторник ще имаме анализ за това, посочи Дянков.

Контрабандата с горивата сваля цените им, но тя в България е близка до нулата. Вече имаме датчици, които показват какво влиза и излиза от резервоарите, цистерните, които влизат в България, също са с датчици, уточни министърът.

София трябва да бъде презонирана и някои богаташки квартали да бъдат вкарани в зоните на града, каза Дянков и допълни, че няма да има "данъчен рай" за части от България.

Над 3 милиарда има тази година в болниците, системата има достатъчно пари. Не се намаляват парите за тях, обяви Дянков. Анализът на Световната банка всъщност е допитване, изследване, направено през февруари 2010 година, каза той. Вчера СБ обяви прогреса ни в това отношение.

Дянков посочи, че за строежа на Белене не трябвало да има пари от бюджета на страната. Сега се поставя акцент върху безопасността на ядрените централи, каза той.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 13209 |17.03.2011 Има ли картел за цените на горивата – става ясно до седмица . 21| 5316 |15.03.2011 Дянков: Акцизът на горивата е минималният за ЕС . 10| 4940 |15.03.2011 Стягат втори протест срещу цените на горивата . 25| 4928 |15.03.2011 Сините в атака: ГЕРБ печелят от високите цени на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads