Реклама / Ads
5| 6379 |01.05.2011 НОВИНИ

Пл. Димитров: Искаме пари и социална защита

.
Пламен Димитров
Не приемаме плановете за ограничения в Европа и тежките удари върху заплати и пенсии, несигурността и безработицата на младите и не само на тях, и социалния регрес, както и увеличаването на социалното неравенство.
 

Това заявява в обръщение си по повод Международния ден на труда – 1 май, председателят на КНСБ Пламен Димитров.
1 май е и официален празник на синдиката.

В обръщението се казва:
Братя и сестри, синдикалисти, трудови хора на България,
В далечната 1886 година на 1 май работниците в САЩ излизат на улиците, за да предявят своите искания за осем-часов работен ден. Около 350 000 души предприемат стачни действия по цялата страна. На 4 май в Чикаго 90 000 демонстранти участват в мирно шествие, когато на градския площад Хаймаркет избухва бомба. Полицията открива огън срещу 200 невъоръжени работници, като убива и ранява много от тях. Провокативно са арестувани чикагските лидери на синдикалните организации. За трима присъдата е затвор, а пет са осъдени на смърт чрез обесване.

През юли 1889 г. на Конгреса на Работническия Интернационал по предложение на Американската федерация на труда 1 май е обявен за международен ден на труда.

На този ден хората от цял свят издигат своя глас за прилагане на основните трудови стандарти, за спазване на трудовите и граждански права, свобода на словото, право на сдружаване.

Когато през 1981 година на Конгреса на “Солидарност”, първият независим синдикат в комунистическия тоталитарен блок, бе отправен призив към работниците от Източна Европа за организиране на свободни, независими синдикати, тази идея изглеждаше като пълна утопия. Но днес, тя се превърна в реалност и вече почти всички синдикални организации от Централна и Източна Европа са членове на ЕКП.

КНСБ се присъедини към европейското синдикално семейство преди 15 години и заедно с европейските синдикати през всичките тези години отстояваше ценностите на европейския социален модел. Наш принос към европейската интеграция на страната е и активното ни експертно участие в дискусиите по всички глави от присъединителния процес. Безспорен е фактът, че КНСБ успя да се съхрани като символ на българския синдикализъм и остана единната, солидарната и най-голямата обществена организация в България.

Спазването на гражданските, социалните и синдикални права е основата в усилията на КНСБ като най-голямата обществена организация, член на МКП и ЕКП, за налагането и обогатяването на европейския социален модел и изграждането на балансирани индустриални отношения, въпреки кризата. На този ден КНСБ още веднъж изразява своята решителност за борба против всички форми на дискриминация на работното място, за реализиране на пълна заетост, създаване на безопасни и здравословни условия на труд, в които човек може да прилага напълно своя потенциал и да живее достойно.

Днес ние твърдо заявяваме:

Не приемаме плановете за ограничения в Европа и тежките удари върху заплати и пенсии, несигурността и безработицата на младите и не само на тях, и социалния регрес, както и увеличаването на социалното неравенство.
КНСБ настоява за:

Достъп до качествена и устойчива заетост и обучение за всички, гарантиране на достойна заплата, силна социална защита, гарант за социалното сближаване и солидарността, защита на покупателната способност, гарантиране на по-добри пенсии, качествени и достъпни за всички социални услуги!

Бъдете живи и здрави, приятели!
Поздравявам вас и семействата ви с Международния ден на труда 1 май – официален празник на КНСБ.
От все сърце желая на всички здраве и успехи в личния и обществен живот.


Пламен Димитров,
Президент на КНСБ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6742 |30.04.2011 В. Димитров: Искаме по-тежки санкции за картелите . 33| 6130 |27.04.2011 М. Димитров: Надя, съжалявам! Няма уговорен мач! . 41| 5157 |14.04.2011 М. Димитров: В момента Бойко слуша Първанов и Станишев . 11| 5654 |07.04.2011 П. Димитров: Вкараха Трайков в капан, за да го махнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads