Реклама / Ads
3| 5056 |06.05.2013 НОВИНИ

ДКЕВР обявява до 10 дни резултатите от проверките

.
В рамките на 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация София" и електроразпределителните дружества, които Комисията по енергийно регулиране е предприела.
 

Това заяви изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Андон Роков пред БНТ. Той още веднъж оправда по-високите декемврийски сметки с ниските температури и по-дългия срок на отчитане на тока.

„Сметките действително са високи - завишени през месец декември. Хората имат основание да протестират. Това, което ние сме направили като Комисия за енергийно и водно регулиране, е, че сме назначили още в началото на миналата седмица проверки и на "Топлофикация" София във връзка с високите сметки за парно, и на електроразпределителните дружества във връзка с високите сметки за електроенергия за месец декември 2012 г.

Това, което се наблюдава при електроразпределителните дружества, е един увеличен период на отчитане, който обикновено е между 28 и 30 дни, а в този случай - при завишените сметки за ток за декември 2012 г.- е около 36 на някои места стига до 40 дни. Причината е и на някои места ниското напрежение на мрежата, тоест напрежението в мрежата води до по-голяма консумация и от там до по-висока сметка.

Очаква се отчетите да приключат до средата на май. Първи изравнителни сметки ще има на 20 май, а последните ще са готови до 5 юли. След това има още три месеца срок за реакция от всеки, който не е бил отчетен. Тези абонати може да поискат извънреден отчет и така да не плащат служебни сметки на максимална мощност.

Важно е да се знае обаче, че промяна на една сметка в жилищна сграда веднага ще се отрази и на останалите съседи. Затова някои с изумление установяват, че първо имат да вземат пари, а след направено възражение от съсед имат да додават пари.

Топлинните счетоводители ще плащат от тази есен десет пъти по-големи глоби на Топлофикация, ако се докаже, че са сбъркали сметки, прогнозни дялове и не са си свършили добре работата при отчитането на парното в една сграда. Максималната глоба, която се предвижда, е 5 хиляди лева за една сграда.

Отделно по новите правила топлинните счетоводители вече ще правят задължителен междинен отчет през декември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5499 |02.05.2013 Димчо Михалевски: Единствено Коалиция за България се обявява против мизерията и бедността . 28| 5652 |12.04.2013 ДКЕВР в стрес, ЕРП-тата искат 25% нагоре . 19| 5240 |12.04.2013 ДКЕВР хвърли отговорността: Министерството да реши за цената на тока . 48| 7152 |03.04.2013 Прокурор Камен Михов: ДКЕВР е неефективен регулатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads