Реклама / Ads
8| 4947 |05.02.2013 НОВИНИ

Д. Добрев: Има шанс да избегнем съдебната процедура за енергетиката

.
Делян Добрев
България има реален шанс да избегне съдебна процедура заради забавянето на либерализацията на енергийния пазар. Това стана ясно от думите на ресорния министър Делян Добрев. Според него, наредбите могат да станат факт в рамките на месец, т.е. преди внасянето на иска на еврокомисията в съда.
 

Забавянето и липсата на разработени наредби, свързани с Третия енергиен пакет, стана и причина за освобождаване на досегашния шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Името на новия председател на ДКЕВР трябва да стане ясно утре, съобщава БНТ. Това, което се знае засега е, че поста ще заеме жена. Тя ще трябва да се нагърби и с приемането на новите наредби за регулиране на пазара на електроенергия. Именно заради бавното им пренасяне в законодателството страната ни рискува да бъде съдена от европейската комисия за енергиен монопол и да плаща неустойки за хиляди евро всеки ден. Ресорният министър Добрев обаче е оптимист, че съдебната процедура може да бъде избегната.

"От момента на обявяване на съдебна процедура до момента на внасяне на иск в съда минават обикновено 2 месеца. Ако ние се справим в срок от един месец, което е възможно да стане и трябва да стане, няма да се стигне въобще до подобна процедура", поясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Наредбите вече са качени на сайта на енергийния регулатор, а за следващата седмица е насрочено и обществено обсъждане. Документът допуска цените на тока да се променят по-често от веднъж годишно, както е сега.

"Те дават определена гъвкавост на регулатора, но това в никакъв случай не може да ни кара да правим заключение дали цената ще се променя по-често от веднъж в годината, или че ще е по-висока през зимата. Аз мисля, че в никакъв случай едното не води към другото", добави Добрев.

По време на конференция за газовите перспективи енергийният министър подчерта, че местният добив е приоритет, както и изграждането на газовите връзки с Турция, Гърция и Сърбия. Добрев допълни, че за изграждането на "Южен поток" у нас ще бъдат спазени всички изисквания за опазване на околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5900 |25.01.2013 Д. Добрев: АЕЦ “Белене” е 6 млрд. евро, но проектът е за над 10 млрд . 18| 6592 |24.01.2013 Делян Добрев: "Белене" не е паметник . 38| 6067 |22.01.2013 Делян Добрев: БСП знаят от 2008 г. колко ще струва "Белене" . 1| 5369 |02.01.2013 Последен шанс за тотомилионера от Бобошево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads