Реклама / Ads
18| 5382 |05.03.2014 НОВИНИ

Доц. Христова: Проблемът е, че изчезваме по-бързо от другите

.
Доц. Антоанета Христова
2060 г. българското население ще стигнем около 5 млн и половина. Общата тенденция за развитите страни, а ние спадаме именно към тях, е, че населението намалява. Нашият проблем е, че намаляваме по-бързо от другите. Това е така, защото живеем по-лошо. Съвременната жена не живее с идеала за многодетно семейство, а с идеи за своето кариерно развитие. За българката 1 дете е нормално, 2 деца вече са лукс.
 

Това каза доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, пред бТВ. Тя определи като абсолютно несериозна прогнозата на колегата си проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика, според която 2134 г. последният българин ще загаси тока и ще замине за Кипър. За подобен апокалипсис никой не знае, заяви Христова.

Почти никой от сценариите в демографията не се е сбъднал, защото след 20 години всичко е много хипотетично. Не е коректно да се използват данни от ЦРУ и ООН, на които се позовават от Центъра по демографска политика. Не съм работила никога със страницата на ЦРУ. Пробвах да намеря тези данни, но не успях. Може би става въпрос за конспиративен материал, предположи Христова.

При турския етнос, както и при ромския във времето се наблюдава намаление на раждаемостта като тенденция.

90-те години започва демографската криза. Пикът й е през 1997 година. Напоследък имаме рязко намаляване на майчината и детската смъртност. Трябва да работим върху политика за повишаване на качеството на живот, а не върху увеличаване на раждаемостта, смята доц. Христова.

В качество на живот ние влагаме здравеопазване и образование. Обвързване на социалните помощи с тях. По-добре по-малко деца, но здрави и образовани, отколкото необразовани и с множество заболявания. Христова направи и предложение детските помощи да има възможност да се дават вместо месец по месец, наведнъж в по-късен етап за образование, като това да е по предпочитание на майката.

Доц. Христова смята още, че майчинството трябва да е по-кратко, а контролът върху помощите да е задължителен.

България не може да изчезне, смята Христова. Това пространство е изключително богато на история и генотип, неговото население може да бъде заместено. През последните години се увеличава броят на емигрантите, които се връщат в България, изтъкна още Христова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5991 |23.11.2013 Изчезваме като българи през 2130 г. . 14| 4958 |19.11.2013 Финансисти: Проблемът е свитото потребление . 1| 4710 |07.10.2013 Фандъкова притеснена, проблемът с бежанците се подценявал . 20| 6132 |05.10.2013 Доц. Антоанета Христова: Бареков държи силна карта - той е близо до хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads