Реклама / Ads
16| 4552 |02.04.2010 НОВИНИ

ДПС изнeнадани от съда за изборите

.
Лютви Местан
Изненадани сме от отказа на Конституционния съд да образува конституционни дела по исканията на ДПС, заявиха от Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, цитирани от "Дарик".
 
Изявлението е по повод на решението на Конституционния съд за прекратяване на производството по конституционните дела, образувани по искове на ДПС.
Очаквахме Конституционният съд да излезе с определение за образуване на конституционни дела, така както стори с искането на РЗС през лятото на 2009 година, категорични са от партията.

Нормално е в една правова държава идентични казуси да се решават идентично. Странен е фактът, че съобщението за отказа на Конституционния съд бе оповестено точно днес, петък. Надяваме се символиката на Разпети петък да не е потърсена съзнателно, но справедливостта трябва да възтържествува и затова Движението за права и свободи няма да се откаже и след като получи официално определението на Конституционния съд ще отнесе казуса до съда в Страсбург, заявиха още от ДПС.

Преди месец Лютви Местан настоя от името на ДПС Конституционният съд да постанови повторно преброяване на бюлетините на 23-те изборни секции в Турция. Това е единствената безспорна процедура, когато има съмнение дали резултатът в секционните протоколи съответства на действително подадени гласове. Ако след повторното преброяване се окаже, че има предпоставки вотът да бъде обявен за валиден, Конституционният съд трябва да задължи ЦИК да обяви нов изборен резултат, като отрази промените в персоналните промени в Народното събрание.

Местан тогава заяви, че оспорват чрез главния прокурор Борис Велчев като незаконен избора на Румен Стоилов, Георги Терзийски и Венцислав Върбанов. Местан изтъкна, че проверката на изборните книжа не показа десетки хиляди случаи на двойно гласуване, лица, които не са гласували, но вотът им е отразен. Единственото, което намери експертизата на съда е, че в 23-те секции списъците с допълнително вписани лица не са били подписани от председателя на секционните комисии. Това е масова практика във всичките многомандатни избирателни райони (МИР) вътре в страната, смята Местан.

Има идея и някои от ДПС паралелно с искането от името на партията да сезират Конституционния съд чрез главния прокурор за нарушение в 23, 7, 8 МИР на основание именно неподписани списъци. Много е важно дали ще се даде ход на тези дела, подчерта тогава Местан и обеща, че на ДПС ако бъде отказано образуването на дело това би означавало, че с различен аршин се мерят едни и същи неща и от партията ще обжалват отказа пред съда в Страсбург.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4548 |04.03.2010 ДПС оспори касирането на изборите в Турция . 19| 4964 |20.12.2009 Хамстера работел за Яне Янев, събирал гласове по изборите . 3| 4774 |03.11.2009 Уво за посланиците ни в Турция и САЩ заради изборите . 5| 4631 |21.10.2009 Ако изборите са днес - ГЕРБ със 120 депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads