Реклама / Ads
5| 4262 |07.02.2011 НОВИНИ

ДПС: Съдебният контрол при подслушването е заобиколим

.
Заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров е внесъл предложения за промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които предлага по-строг съдебен контрол на подслушването, съобщиха от партията.
 

По действащия в момента закон специалните служби и органите на предварителното производство могат да заобикалят изискването за предварителен съдебен контрол при достъп до информация от мобилните и от интернет операторите - разпечатки от разговори и интернет трафик, мотивира измененията Бисеров и посочва, че вече съществува такава порочна практика.

Целта на промяната е да се отстрани тази възможност и съдебният контрол да стане незаобиколим.Преди последните промени на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) през март 2010 г. достъпът до трафични данни на мобилните и интернет доставчици ставаше по реда на Закона за специалните разузнавателни средства.Чрез промяната в ЗЕС този ред беше отменен. Новият режим определи кои са органите, имащи право на контролиран от съда достъп до тази информация, но от изброените институции отсъства прокуратурата.Тази непълнота в закона дава възможности за неговото заобикаляне, смята той.Депутатът отбелязва, че по образуваните досъдебни производства наблюдаващите прокурори имат възможността да изискват от мобилните- и от интернет доставчиците информацията директно.

Те се позовават на липсата на специален ред, който да се отнася до правомощията на прокурора и до общото задължение на всички органи, юридически и физически лица да съдействат на прокуратурата. По този начин оперативните органи в МВР, ДАНС и другите служби получават възможност да заобикалят задължението си да мотивират своите искания и да ги подлагат на предварителен съдебен контрол, обяснява Бисеров

Според него чрез възможностите на наблюдаващия прокурор достъпът до тази информация става лесен и практически безконтролен. Така идеята на закона органите на обвинението в наказателния процес при боравенето със специфична информация да бъдат подлагани на предварителен съдебен контрол е лесно заобиколима, посочва в мотивите си депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5228 |03.02.2011 Комисията за контрол на ДАНС се усъмни в твърденията на Миленов . 4| 5059 |03.02.2011 Танов е бил контролиран, призна Велчев . 19| 4398 |19.01.2011 Шеф на ВАС разрешил подслушването на Танов . 10| 5045 |09.01.2011 РЗС: Спри подслушването!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads