Реклама / Ads
0| 5256 |06.11.2013 НОВИНИ

ДРОМ: Има непрозрачност и нарушени права при осиновяване

.
Партия „ДРОМ” настоява за незабавни промени в Закона за осиновяването. Да има задължително граждански квоти в Съвета по осиновяване в регионалните дирекции и при вземането на решения с цел повече прозрачност и избягване на корупционни схеми.Това смята Илия Илиев, председател на ПП "ДРОМ".
 

С около 25 % всяка година се увеличават исканията за осиновяване от български семейства. Не е ли достатъчно показателен случая с „русия ангел”  Мария, който като новина обиколи целия свят,този случай показва, че хиляди многодетни семейства имат затруднение с изхранването на своите деца и същевременно хиляди български семейства искат да осиновят дете. За съжаление обаче осиновяването на дете  е много трудно.Официалните срокове за вписване в регистъра на кандидат осиновителя е между 1 и 3 месеца. След вписване в регистъра, следва процедура по търсена на дете, обаче за повечето кандидати за осиновяване тази процедура трае с години.

Към всяка Регионална дирекция „Социално подпомагане ” се създава Съвет по осиновяване, които се състои от юрист, лекар, педагог ,психолог и забележете, за председател на съвета се избира съответния директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане ”. А именно съветът определя кой е най- подходящ осиновяващ. Освен стандартните критерии, в закона за осиновяването пише, че Съветът може да взима решения  и на базата на други обстоятелства по тяхна преценка, които обаче не са конкретизирани в закона, разяснява Илиев.

Ние считаме, че в този си вид законът създава условия, за заобикаляне и вземане на  непрозрачни решения от Съвета по осиновяване на кой да се даде дете  и на кой не.

Факт е ,че има хиляди оплаквания от желаещи да осиновят дете, които чакат по 2,3 и повече години и не им се дава, а  други кандидати, за няколко месеца успяват да осиновят дете.Това показва,че при вземането на решения на кой да се даде дете и на кой не , има непрозрачност и корупция, категоричен е председателят на"ДРОМ".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6314 |02.10.2013 Лидерът на ДРОМ: Ромите допринасят за българската икономика, бежанците - не . 11| 5149 |19.08.2013 Фандъкова: В китайския ресторант са нарушени правилата . 11| 5045 |05.08.2013 199 нарушения в рудник "Ораново" за 6 години . 5| 6332 |26.07.2013 ВСС разследва съдия Ченалова за нарушение на Етичния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads