Реклама / Ads
0| 7980 |05.04.2016 НОВИНИ

Експерт за Фрог: „Панамагейт” у нас или нито дума за офшорните ни герои

.
След появата на придобилите популярност „Панамски документи”, в които се изнасят факти за офшорни сметки на представители на световния политически и бизнес елит, започнаха и реакциите. Но ако в света те са в посока разследване и изясняване на участието на хората от върховете на политическия и икономически елит, то у нас се пази мълчание. Родните власти действат на принципа „Всяко чудо за три дни” и „Много шум за нищо”.
 
Все пак, за да не излезе, че се цепим от колектива, от Националната агенция по приходите са обещали да проверят сметките на лица с български паспорти, които евентуално ще се появят от масива с документи. Разликата с другите бели държави се вижда с просто око- правителствата на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и още куп държави са поискали данните от консорциума на разследващите журналисти, у нас това прави НАП. Докато исканията са отправени от президенти, министри и прокурори на Запад, у нас приходната агенция ще рови в офшорките.

А като си знаем какво направи същата тази НАП с ред други скандални случаи, като например доходите на Цветан Цветанов и закупените от негови близки апартаменти, доходите на вече известни родни „бизнесмени”, изтекли като собственици на офшорки от „Уикилийкс” преди няколко години и произхода на парите, с които семейството на депутата Пеевски закупи куп компании и медии в България, можем да преценим какво ще се случи и  сега.

Вижда се с просто око, че и набедени анализатори и икономисти, които се юрнаха през глава към телевизиите коментират, сякаш са си плюли в устата- това е заговор на американците срещу Русия, защо няма щатски политици, всичко, което се говори за близки на Владимир Путин е лъжа.

Нито дума за българските офшорни герои. А те не са малко.

 Само че както и своите колеги от другите развиващи се държави, които съставляват около 80% от списъка с имената, изнесен в първата вълна от информация на „Панамските документи” нашите умело се прикриват зад близки, роднини и поставени лица.

Който не вярва, да си направи труда да прочете какво изнесе „Уикилийкс” през 2013 година за собствениците на офшорни фирми от България и какво последва след това. Същото ни очаква и сега. Силен шум и разследвания от типа на водените последователно от медиите на Пеевски срещу КТБ и Цветан Василев, който при това бе обвиняван в изнасяне на пари в чували и куп други глупости, няма и няма да има.

Нека да видим

кои имена изплуваха от „Панамските документи” досега.

Диктатори парекселанс като владетелите на държави от Близкия Изток и Северна Африка  Башар Асад, Муамар Кадафи, Хосни Мубарак.

 Руски музикант, свързван със семейството на Владимир Путин, както и още няколко юридически и физически лица, които могат да бъдат открити в неговото близко обкръжение. От европейските ръководители само премиерът на Исландия изплува сред имената и неговата оставка бе поискана на „най-големият досега митинг в държавата”.

Разбира се, всички засегнати отричат или казват, че не са нарушили законите. Вероятно така и ще излезе. Тук въпросът с укритите доходи носи морален, а не толкова криминално-икономически характер. Може да има и една-две оставки на политици, но едва ли някой ще има сериозни неприятности.

В България обаче и това няма да се случи. Вероятността да излезем „чиста вода ненапита” е голяма. А да говорим за „морални щети” имайки предвид родните политици е просто смешно. Така властите отново ще заложат на изпитаните народни мъдрости „Всяко чудо за три дни” и „Много шум за нищо”. А електоратът ще се порадва още известно време на разобличенията на корупцията в света и ще си плаща скъпата винетка и поскъпналото билетче за градския транспорт в София. Но при толкова честни и неподкупни политици, съдии и прокурори няма и как да е иначе.

Тодор Драмски

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7611 |05.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата тупа топката за Москов и ваксините, след скандалния доклад на ДАНС . 0| 4537 |04.04.2016 Експерт: Дръжте под око ислямските училища в България . 0| 5540 |04.04.2016 Няма бг политици в „Панамагейт” . 0| 7681 |04.04.2016 Само във Фрог: Шеф на регулаторен орган държи информацията за българите с офшорни сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads