Реклама / Ads
10| 4707 |18.03.2011 НОВИНИ

Евакуират българи от Токио през уикенда

.
Кризисният център на МВнР и българското посолство координират възможностите за транспортиране на желаещите български граждани да напуснат Токио, съобщиха днес от пресцентъра на ведомството.
 

Бяха обявени и няколко възможности за евакуация на сънародниците ни от пострадалата от земетресението и последвалата ядрена катастрофа страна още този уикенда, което ще стане със съдействието на нашите партньори от ЕС и трети страни.

В събота – 19 март, от Белгия ще излети "Боинг А 330", който ще кацне в Токио рано сутринта и при необходимост ще извърши три полета от Токио до Сеул. Полетът Сеул-Токио е безплатен, завръщането е за сметка на гражданите, които имат ограничения в багажа до 20 кг плюс ръчна чанта.

Същия ден в 7 часа от Токио за Банкок ще излети самолет на шведските авиолинии САС, като резервации могат да се правят в офиса на превозвача на летище "Нарита". Цената на полета е 400 евро, последна проверка на пасажерите ще се извърши на Терминал 1, Южно крило, позиция J не по-късно от 5 ч. на 19 март.

За 20 март са осигурени места за българи за два полета на холандската авиокомпания КЛМ - KL 864 10.25 и KL 862 11.45 до Хага. Резервациите се правят чрез офиса на КЛМ от името на холандското посолство в Токио. Цената на билета е 700 евро, допуска се максимален багаж 20 кг плюс ръчна чанта.

Още информация може да се получи на телефон: 0081 90 60313465, допълват от Външно.

Посолството на България в Токио продължава да функционира нормално, макар и в ограничен състав, след като всички, които не е най-наложително да присъстват там, напуснаха страната, обяви министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти.

Той препоръча на все още намиращите се в Страната на изгряващото слънце български граждани да се евакуират на 1000 км на юг от Токио, ако се влоши радиационният фон около запалилата се АЕЦ “Фукушима“.

Продължаваме да следим ситуацията и с ЕК, каза Николай Младенов и добави, че с еврокомисар Кристалина Георгиева се договарят възможностите на България и евентуално - Черна Гора, да предоставят хуманитарна помощ на Япония.

Няма промяна на радиационния фон нито в страната ни, нито в Европа в следствие на ставащото в японската централа "Фукушима 1". Това заяви междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се запозна на място с последните данни от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон, която е в Агенцията за ядрено регулиране.

"Всичките 35 мониторингови станции на територията на България показват стойности в зелената гама без никаква опасност за човешкото здраве и без промяна от нормалния радиационен фон. Същото е положението и в останалата част от Европа", заяви Трайков.
Той съобщи също, че завърналите се от Япония българи ако желаят, може да се изследват за нивото на радиация в организма им както в Националния център по радиобиология в София, така и в АЕЦ “Козлодуй“.

Две жени вече са си на правили такива изследвания и не са установени никакви отклонения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 6199 |17.03.2011 Станишев: Да не превърнем България в жертва заради Фукушима . 14| 6192 |17.03.2011 Световната Банка смъмри България, оставила хората без лекар . 25| 8215 |17.03.2011 Каним си японци в България; "оправят" ни . 5| 5324 |16.03.2011 Проектодоклад може да ощети България с до 3 евромандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads