Реклама / Ads
12| 5105 |13.08.2012 НОВИНИ

По-евтиният летен живот подмина българина

.
Поскъпването на битовите разходи е основен двигател на лятната инфлация тази година, отчитат от Националният статистически институт (НСИ). През юли цените са се покачили с 1,5% спрямо предходния месец, а на годишна база ръстът е 3,1 на сто.
 

 

Инфлацията от началото на годината е достигнала 2,1% според националната статистика.

 

С 6,3% са се повишили разходите, свързани с жилището на българина, включително месечните сметки и разходите за наеми и ремонти. След като токът скочи с 13,2% от началото на миналия месец, увеличение с 1,6% имаше при водата и парното.

 

Поскъпването на храните и безалкохолните напитки през юли е било 0,6%. Цените на алкохола и тютюна са се покачили незначително с 0,1%. Разходите за здравеопазване и образование остават на равнищата от юни.

 

Намаления Националният статистически институт засича при цените на дрехите и обувките (с 1%) и съобщенията (0,1%). За сметка на това транспортът е поскъпнал с процент и половина.

 

Увеличението в цените на горивата през юли е забележимо. Масовият бензин А95Н се е продавал с 2,7% по-скъпо, отколкото през юни, поскъпването при по-високия октан (А98) е с 2,9 на сто. 

 

В сезона на почивките и пътуванията инфлацията се подхранва от очаквания ръст в цените на туристическите услуги. През юли тази година той е 15,8% на месечна основа.

 

На фона на данните за поскъпването на живота финансовият министър Симеон Дянков поднесе своеобразен ангажимент за компенсация, която ще зарадва пенсионерите, от следващата година обаче. Над 7,3% ще е увеличението на пенсиите от началото на 2013 г., каза пред журналисти във Варна вицепремиерът.

 

Според Дянков инфлацията за периода от юли 2009 г. до същия месец на тази година е точно 7,3%. Увеличението на пенсиите трябва да компенсира това увеличение в цените.

 

Симеон Дянков не пропусна възможността да похвали бюджетната политика на правителството, като отбеляза, че благодарение на нейната строгост България ще си позволи да не бъде като всички останали европейски страни, където увеличение на пенсиите няма да има. Още не е ясно обаче какво точно ще е повишението за отделните пенсии.

 

Финансовият министър отбеляза още, че от 1 август вече са факт по-високите заплати в бюджетната сфера. Първо увеличение получават служителите, при които е имало изоставане в годините.

 

Симеон Дянков обаче попари надеждите за вдигане на майчинските. Промяна няма да има и при данъците и акцизите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5625 |08.08.2012 Борисов към олимпийците: Взимайте медали; ще има доживотни премии . 15| 7071 |08.08.2012 Животът за Уорлик: Ракия сънсет* . 17| 7843 |24.07.2012 Да жертваш живота си, за да спасиш непознат . 51| 7002 |12.07.2012 Съдия по „Октопода” се разболя, Трактора уплашен за живота си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads