Реклама / Ads
2| 5111 |08.03.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: ДПС вдига цената на водата на софиянци

.
Борбата за значително увеличение на цените на водата в София, а на по-късен етап в останалите части на страната върви с пълна сила. Част от представителите на различни неправителствени организации, както и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране са разколебани по отношение на близо 50% увеличение на цената за регулаторния период.
 

На фона на значителните несъответствия със закона, признати от членовете на КЕВР, е налице основание бизнес-плана на „Софийска вода“ да не се приема, а да се върне за доработка в съответствие със закона. Това се вижда от протоколите от последното заседание на КЕВР.

 

От тях е ясно и още нещо, че феодалният представител на ДПС Ремзи Осман, който неизменно от Великото народно събрание до днес е част от управлението на страната, активно лобира за бързо и непрозрачно приемане на това увеличение.

 

В проведеното обществено обсъждане НПО „Ние, гражданите” изрази становище, че тъй като към момента се водят преговори между Столична община и Софийска вода по отношение на предоговаряне на концесионните условия и намаляване на нормите на възвръщаемост, е целесъобразно този процес да бъде изчакан да приключи. „В тази връзка сме направили предложение процедурата да бъде спряна до приключване на договарянето, като това предложение, видно от протокола от заседанието на КЕВР от 27.02.2017 г. е прието за основателно”, заяви Даниел Божилов от „Ние, гражданите”.

 

В тази ситуация представителите от квотата на БСП в политическия регулатор се намират в небрано лозе. От позициите им на това заседание се вижда, че разбират несъответствията, които ще доведат до ощетяване на потребителите, но са склонни да подкрепят бързането на Ремзи Осман.

 

Какви са интересите на този представител на ДПС не е ясно, но желанието му новите цени на водата в София да се приемат възможно най-бързо, като по този начин се даде възможност за поетапно увеличение на цената всяка година, е видимо.

Фактът обаче, че тези домогвания на Осман за бързо и непрозрачно решение има вероятност да бъдат подкрепени от представителите на БСП в регулатора, буди неприятните асоциации с управлението на кабинета Орешарски, в който БСП доброволно се постави в ролята на заложник на интересите на ДПС. Гледайки ситуацията в КЕВР, тази роля е на път да се повтори.

 

Към момента самата партия не е взела отношение, но и никой не е поставял въпроса на г-жа Нинова в тази насока. Разбира се, обичайното измъкване би било, че Регулатора е независим и неговите решения не са обвързани с партийните мнения. Предвид последния доклад на ЕС, в който се констатира, че регулаторите в България (вкл. и КЕВР) не са независими, както и факта, че изборът на членове на този регулатор беше направено за пореден път на базата на партийна квота, прави този аргумент несъстоятелен.

 

Видно е и с просто око, че не малка част от вземаните от българските регулаторни решения са спорни и много често са плод на конкретно договаряне било на партийно било на лобистко ниво. За тези договорки обаче плащаме всички ние. Този път цената ще бъде в размер на почти 50% увеличение на услугите по ВиК, въпреки че качеството на услугата както и до момента не е променено.

 

Срещу поскъпването на водата граждани готвят протест. Той ще се състои на 10 март, в 9 часа пред сградата на КЕВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4338 |06.03.2017 Фрогоко: Глоба от 300 до 1000 лв. за раздаване на предизборни „помощи” . 2| 3896 |06.03.2017 Фрогоко: Тапа на ”Шипченски проход”, столичани псуват . 2| 4410 |28.02.2017 Ердоган се закани на „Хюриет”: Ще си платите цената . 2| 4074 |28.02.2017 КЕВР отлага повишаването на цената на водата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads