Реклама / Ads
0| 8216 |14.11.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Съдия на ДПС, „изложил” се в Германия, напира за шеф на СГС

.
Светлин Михайлов Източник: БНР
Съдия Светлин Михайлов се превръща във вечния кандидат-шеф на Софийски градски съд. Той е председателствал този съд вече веднъж в периода 2003 – 2009 г. Избран е с протекциите на ДПС.
 

В този период СГС ще се запомни с множеството скандали и с изключително лошата организация,  припомня юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите” по повод кандидатурата на Михайлов за шеф на СГС.

 

Не са едно и две забавените решения по знакови дела, да не говорим за исканията по обезпечение на искове. Лично аз имам случаи по дела със значителен имуществен интерес, обезпечителните мерки да се бавят със седмици, като в крайна сметка през това време активите се отчуждават и прехвърлят на трети лица и мярката става безсмислена.

 

В периода на неговото управление се разигра и драмата с опита за кражба на дяловете на „Радио Вива“ ООД, при която съдията Костадинка Наумова без наличие на съответните документи извърши прехвърляне на дяловете и вписа промяната в Търговския регистър. След грандиозните скандали и за да спаси подопечната си от носене на отговорност, съдия Михайлов я предложи за член на ВСС и след като беше избрана дисциплинарното производство за тези нарушения беше прекратено.

 

„Командироването“ на негови подопечни във ВСС не му помогна да получи втори мандат като шеф на този съд през 2009 г. Наскоро му беше отказано и повишение в съдия в Апелативен съд тъй като се провали на обявения конкурс.

 

При предишното му шефство срещу Михайлов има множество подадени сигнали за корупция, които по обичайните за българското правораздаване стандарти резонно доведоха до пълното му оневиняване.

 

Знакови дела, случили се по негово време, са отказите за вписване на ръководството на СДС, скандалната регистрация на близкото до ДПС ръководство на мюфтийството начело с Мустафа Хаджи. Знаменателен е и случай с откраднатия джип БМВ от Германия, предоставен за ползване на съдия Михайлов, който той упорито отказваше да върне. Едва след множество публикации в „Шпигел“ и разразилият се огромен скандал Михайлов се принуди да върне открадната кола.

 

Може би най-точната оценка за дейността на Михайлов като председател на СГС дава Константин Пенчев (към онзи момент Председател на ВАС) във връзка с изслушването на Михайлов във ВСС при борбата му за втори мандат: „Първият мандат на Светлин Михайлов беше провал за самия съд, а вторият би бил катастрофа за цялата съдебна система“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 20174 |03.11.2017 Фрогоко: Войнишките заплати скачат със 70 лв., офицерските - с 90 лв. . 9| 13738 |02.11.2017 Фрогоко: Лъжа излезе офертата за нови F-16, депутати питат за новия изтребител . 3| 6309 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза . 4| 5534 |26.10.2017 Фрогоко: Отпадането на легализацията на дипломите от чужбина – урожай за калинките?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads