Реклама / Ads
3| 6187 |14.12.2011 НОВИНИ

ГДБОП удари брокери - пирати

.
Служители на ГДБОП пресякоха незаконно използване на бизнес софтуер и компютърни програми, съобщиха от МВР. С акцията са предотвратени щети за държавния бюджет за стотици хиляди левове. Над 100 хиляди лева пък са щетите за правоносителите от Сдружението на издателите на бизнес софтуер.
 
Спецоперацията е проведена в офиси на фирма в центъра на столицата. Установено е, че чрез пиратския софтуер българско дружество, представител на канадска компания, извършвало нелегална борсова търговия с акции, облигации и други ценни книжа на редица световни борси.

В продължение на години фирмата управлявала нерегламентирани финансови парични потоци, а собствениците й - канадските граждани Р.Х. (32 г.) и П.Н. (34 г.), са реализирали огромни приходи. Кандидатите за работа във фирмата преминавали задължителен курс на обучение по борсова търговия на три нива, за което плащали 850 лв. След завършването на курса, те депозирали 300 долара „гаранция срещу загуби" и 180 долара всеки месец такса за използване на „търговския софтуер" на дружеството.

Освен това, служителите на фирмата се подписвали на трудови договори с канадската компания, които по същество нямат правна стойност в България. Изяснено е, че в резултат на престъпната дейност бюджетът на държавата е ощетен със стотици хиляди левове, тъй като липсва каквато и да е финансово-счетоводна отчетност на дружеството.

При проверка на офисите на фирмата са иззети 26 стационарни компютърни системи с нелицензирани софтуерни продукти и специализиран софтуер за борсова търговия.

Пълният размер на нанесените щети на държавата предстои да бъде изчислен след назначената щателна финансово-счетоводна ревизия.

Срещу нелегалните борсови търговци е образувано досъдебно производство. За извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост законът предвижда лишаване от свобода до 5 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8196 |14.12.2011 Операция "Силоваците" удари Митко Русия, Дебелия, Валтер и Бидона . 11| 6248 |14.12.2011 Топполицай удари 2,2 млн. от тотото . 0| 7424 |12.12.2011 Удариха група, търгувала с антики . 1| 5296 |07.12.2011 Удариха хакери, точили парични фондове в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads