Реклама / Ads
7| 4704 |10.11.2009 НОВИНИ

ГЕРБ умува за свалянето на Президента

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
В ранния следобед днес от ГЕРБ привикват шефовете на парламентарните групи на Синята коалиция и на “Атака”, за да уточнят мотивите за искането за сваляне на държавния глава. Засега от ГЕРБ още уточняват официалната си позиция. Тя щяла да бъде оформена, след като се запознаят с мотивите на колегите си-депутати, подкрепящи тяхното правителство.
 

Идеята да се иска импийчмънт на президента се появи вчера, когато ДСБ и “Атака” заплашиха Първанов с процедура по отстраняване от власт. Двете партии атакуваха държавния глава заради отказа му да подпише укази за връщане на посланиците ни в САЩ и Турция и заради вчерашните му критики към правителството. Според управляващите пък държавният глава е нарушил Конституцията, тъй като не се е отчитал пред парламента.

От БСП определиха искането за импийчмънт като наказателна акция срещу държавния глава. Сините вкараха в употреба дори стар скандал от времето, когато Първанов беше председател на БСП. Според списък, публикуван в иракския вестник “Ал Мада”, БСП е получила 12 милиона барела петрол в замяна на политическа подкрепа за режима на Саддам Хюсеин. Първанов и досега отрича тази помощ да е факт.

Според Конституцията
президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Основния закон.
Член 103 гласи, че обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. Това означава 160 народни представители от общо 240. В момента ГЕРБ заедно със сините, “Атака” и РЗС разполагат общо със 162 депутати.

Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4558 |09.11.2009 Цветанов иска да чуе за Маргините от президента . 1| 4612 |18.09.2009 Икономическият доклад до президента разбуни духовете . 4| 5372 |14.09.2009 Лютви Местан: "Съветът при Президента не е закъснял" . 4| 4722 |12.09.2009 Цецка Цачева : Между НС и президента няма напрежение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads