Реклама / Ads
5| 2732 |31.03.2024 НОВИНИ

Главчев за служебния кабинет: Разговорите вървят добре

.
Димитър Главчев Източник: БГНЕС
"Между разговорите, а те вървят добре". Това написа във Facebook номинираният за служебен премиер Димитър Главчев.
 

Вчера президентът Румен Радев възложи на Главчев да състави служебен кабинет, а той му отговори, че ще представи Министерски съвет след 1 седмица.





"Категорично заявявам, че няма да участвам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е изцяло ваша, г-н Главчев. От вас все пак ще очаквам един политически независим кабинет", каза Румен Радев вчера.

 

От своя страна кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев заяви, че това е трудно решение, но алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. "С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти“, даде заявка Главчев.

 

Той обясни, че разговорите с покана към кандидати за министри в бъдещия служебен кабинет започват още вчера, но не посочи конкретни хора, с които ще говори. Каза, че ще търси експерти и че министри могат да се намерят в министерствата, не даде ясен отговор дали ще води разговор със сега управляващи министри.

 

Припомняме, че Главчев е тясно свързан с ГЕРБ. Шест пъти е бил депутат от партията на Борисов, а през 2017 година беше и председател на 44-ото Народно събрание.

 

Назначаването на премиер се случва условията на нова Конституция, при която Парламентът ще продължи да работи по време на служебното правителство. Самото служебно правителство пък може да бъде ръководено от министър-председател, назначен от президента сред точно определени хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.





Заместник-обмудсмана подаде оставка, което означаваше, че изборът се стеснява. Председателят на Народното събрание в оставка е Росен Желязков от ГЕРБ- СДС; управител на Българска народна банка е Димитър Радев; подуправители на Българска народна банка са Андрей Гюров, бивш депутат от ПП-ДБ, Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС и Радослав Миленков; председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш депутат от ГЕРБ; заместник-председатели на Сметната палата са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, а омбудсман на Република България е проф. д-р Диана Ковачева.

 

В крайна сметка, Радев избра Главчев, като от съставянето на служебен кабинет в голяма степен зависи и дали ще има време да се организират избори 2 в 1, както настояват например от ПП-ДБ.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2557 |31.03.2024 Зеленски припомни Буча: Светът никога не забравя цената на тази битка и злото, което спираме тук! /видео/ . 1| 3543 |31.03.2024 Алберт Попов спечели гигантския слалом в Банско . 7| 3481 |31.03.2024 Тодор Тагарев: Кремълската пропаганда - тези хиляди статии в стотици сайтове, става с много пари . 12| 3983 |31.03.2024 Асен Василев: Научна фантастика е да остана в служебен кабинет. Догодина можем да сме в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads