Реклама / Ads
3| 5311 |04.04.2011 НОВИНИ

Гледат делото на депутат от ДПС по общия ред

.
Не по съкратената процедура, а по общия ред ще се гледа делото срещу депутата от ДПС Митхат Табаков. Той не се призна за виновен , затова от защитата му поискаха от съда да бъдат преразпитани всички свидетели от досъдебното производство.
 

Прокуратурата обвинява Табаков, че като кмет на Дулово през 2009 г. е нарушил служебните си задължения, превишил е правата си, нарушил е Закона за обществените поръчки и така е ощетил общината с близо 11 млн. лв. Става дума за обществена поръчка за изграждане на водопреносната система в град Дулово. Поръчката е струвала на общината общо 28 млн. лв.

Кметът на Дулово обаче не смята, че общината е била ощетена от действията на Табаков. Това пише в писмо, изпратено от кметството до Софийския градски съд, с което кметът се мотивира, че няма да се конституира като граждански ищец по делото срещу бившия градоначалник.

Заедно с депутата от ДПС на подсъдимата скамейка сяда и Алтан Чаушев, който е обвинен за помагач на Табаков. Чаушев е бил председател на комисията, провеждаща процедурата за обществена поръчка за изграждането на водопровода на Дулово. Според обвинението Чаушев е въздействал върху останалите членове на комисията, за да отстранят две фирми от конкурса. По делото ще бъдат разпитани 34 свидетели, стана ясно днес.Това е второто дело срещу бившия кмет на Дулово. Той е подсъдим заедно с депутата от ДПС Гюнай Сефер за измама и документно престъпление.

Преди година и половина от прокуратурата разказаха охотно в какво са обвинени двамата. Тогава от обвинението обясниха, че обществената поръчка е финансирана по оперативна програма “Околна среда” със средства от Европейския съюз. Според обвинението фирмата, спечелила конкурса – “Джеми” ООД е собственост на бащата на съпругата на Сали Табаков, брат на кмета Митхат Табаков. Основната дейност на тази фирма е внос на автобуси от Турция и никога до този момент не се е занимавала със строителни дейности. Другите две фирми са обединение “Кантиери Модерни – ГБС”, в която собственици са италианци и българската фирма “Главболгарстрой” и бургаският консорциум “ПОНС – Одесос”.

Трите фирми подават офертите си, като залагат на следните параметри – българоиталианската фирма обявява, че ще изгради водопровода за 400 дни и дава гаранция от 50 години. Бургаската фирма, посочва срок за изграждане от 540 дни и също дава гаранция от 50 години. “Семейната” фирма “Джеми” ООД дава срок за изграждане от 1004 дни и гаранция на водопроводната мрежа – 15 години.

При разглеждането на офертите, за които кандидатстват фирмите и трябва да получат европейски пари, се установява, че “Джеми” ООД е и единствената, която не е стандартизирана с европейски сертификат ISO. Въпреки това фирмата е допусната до участие в конкурса, защото посочва, че е в процедура по сертифициране.

На 8 юни 2009 година Табаков сключва договор с “Джеми” ООД и нейния управител Зехир Мерт. Изграждането обаче не е започнало, а парите не са преведени, тъй като поръчката е спряна. Причината е, че “Кантиери Модерни – ГБС” задействат процедура по обжалване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14117 |30.03.2011 Депутатите обединени – около Закона за БАН . 4| 5662 |28.03.2011 Духнаха 2-ма свидетели по делото "Ковачки" . 0| 4997 |25.03.2011 ВКС върна делото срещу екс зам.-вътрешен минстър . 11| 5235 |23.03.2011 Депутатското кюфте може да поскъпне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads