Реклама / Ads
24| 9186 |11.07.2014 НОВИНИ

Хърсев: КТБ беше ударена с тежък предмет, не е виновен само 1 човек

.
Ние днес не видяхме решение на БНБ, а само намерения. Не би трябвало в рамките на действайщия закон, който е съобразен с европейското законодателство, да не могат да се извършат банкови интервенции. Тезата на всички днес беше, че никой от тях не е виновен. Като че ли сме в 12-ти век и банката няма компютри да се видят документите, които никой днес не е видял, заяви в „Панорама” финансистът Емил Хърсев.
 

 

Не е възможно само един човек да е виновен. Трудят се 300 души, които се занимават с контрол едновременно. Имаме прекалено много органи, които да са открили нередности. КТБ беше ударена по жесток начин с тежък предмет – паниката и институциите, които внесоха напрежението, смята Хърсев.

 

Не е необходим 3 милиарда за рекапитализирането на банката. Имам чувството, че органите, които взеха това решение да обезсилят капитала на акционерите, не вземат най-правилното решение. Нищо няма да загубят данъкоплатците. Има разлика между саниране на една банка и запълване на бездънна яма. Тази банка си има субстанцията. С рекапитализирането на банката няма да се свършат средствата на държавата. Рекапитализирането ще стане не с бюджета, а с държавни средства, което е от огромно значение, продължи Хърсев.

 

Тук има политическа линия, която в средносрочен план трябва да бъде изяснена, смята политологът Даниел Смилов. В краткосрочен план публични средства трябва да бъдат отделени. Добре е този парламент да остави достатъчно инсрументи на служебното правителство да се справи с нуждите.

 

Възможно ли е разклащането на една банка да разклати държавата. Трябва да си изясним кой го направи, утре ще го направи същото, но по друг начин, коментира от своя страна Антоний Тодоров.

 

Какво всъщност се е случило? Институциите не ни дадоха отговор. Къде са тези одиторски доклади?, пита Хърсев.  

 

Председателят на УС на Българската стопанска камера Сашо Дончев също взе отношение. „Ще създадем система от контрол, която ще кара политиците да отчитат всеки месец как и за какво изразходвали всеки лев.  Ще има контрол какво се прави с нашите права и с нашите пари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4815 |06.07.2014 Паргов: Пленумът на БСП беше стъпка към подготовката ни за изборите . 8| 5806 |05.07.2014 С. Ангелов: Пеевски беше за Дъбов като слънцето и водата . 1| 5125 |03.07.2014 Емил Хърсев: Банките се спасиха сами . 29| 8491 |25.06.2014 Емил Хърсев: Срещу КТБ е извършен атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads