Реклама / Ads
2| 5948 |25.10.2013 НОВИНИ

Йовчев: 620 бежанци са в ареста

.
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи Източник: Булфото
620 граждани, които незаконно са преминали българската граница, са в ареста. Други 7496 бежанци са настанени в центровете. Събраните към вчерашна дата данни оповести вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
 

Той бе запитан по време на парламентарния контрол от  депутата Ради Стоянов от „Атака" за незаконните имигранти, представящи се за сирийски бежанци.

Имаме информация, че в голяма част от случаите лицата, които преминават границата, изхвърлят документите си и така се затруднява работата по установяване на самоличността им, обясни депутатът. Според него така се цели получаване на нова самоличност.

Адриан Асенов от „Атака" заяви, че над 1000 осъждани лица и терористи са избягали от затвора в Бенгази. 90% от преминалите българската граница са без документи. По какъв начин се установява самоличността на гражданите. Има ли данни какъв процент от нелегално преминалите не са задържани от българските власти, попита депутатът.

„От началото на годината, в страната са влезли 8128 граждани на трети страни. 5000 са сирийци, от Афганистан - около 1000, от Палестина и от Алжир - по около 400. От задържаните на вход около 80% са без документи за самоличност. Нелегално преминалите на вход незадържани от полицията са под 0,5%", каза Йовчев.

„При задържането на всички лица се извършва обиск за оръжие и за опасни средства. Към момента не са открити такива", уточни министърът. „Свалят се и биометрични данни. Цялата информация се въвежда и сравнява с Шенгенската информационна система. Всеки ден служители на гранична полиция провеждат беседи с емигрантите. Събираната информация се обобщава и сравнява. Процедурата по идентификация на емигрантите без документи включва запитвания към посолството на Сирия", заяви Йовчев.  

12 лица в момента са със заповед за експулсиране, даде да се разбере вътрешният министър.

Във всички случаи, в които има твърдения за някой, че е сирийски гражданин, заедно с биографията, която той собственоръчно пише, и с дактилоскопичните отпечатъци с биометричните данни се предоставят на консулския отдел на Посолството на Сирия за потвърждаване на неговата самоличност, обясни Цветлин Йовчев.

„Ние не вярваме сляпо на данните, които те предоставят, затова се проверяват. Снемат се биометрични данни, и те се сравняват в редица информационни системи, в които може да има данни за тях. Прави се оценка, доколко съответното лице може да представяла заплаха за националната сигурност.

До момента нямаме данни, че на наша територия пребивават лица, които са се отклонили по някакъв начин от изтърпяването на присъда”, каза още вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Държавна агенция за бежанците не предвижда изграждане на нови сгради за настаняване на бежанци, отговори той на въпрос в парламента на депутата от "Атака" Димитър Димов за строеж на сгради за бежанци.

В публичното пространство излезе информация, че в село Баня ще бъдат строени фамилни къщи за настаняване на пришълците. В тази връзка той попита колко колко сгради ще бъдат построени.

Министър Цветлин Йовчев обясни, че с решение от 2011 година на Министерски съвет от МЗХ поради отпаднала необходимост е отнет имот, който е предоставен за настаняване на бежанците, от МОН също е отнет имот, предоставен на Държавна агенция на бежанците. „На двете сгради са извършени ремонти. Заради продължаващия миграционен поток продължават огледите на имоти с отпаднала необходимост, посочи вицепремиерът. Ремонтите на предоставените сгради се извършват със средства на МВР и Държавна агенция за бежанците”, посочи министър Йовчев.

„Наслагването на настроения срещу бежанците е нещо, което много трудно ще бъде изкоренено. Дълбоко не споделям вашето отношение и мнение по този въпрос”, заяви Йовчев, като се обърна към групата на "Атака".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5565 |25.10.2013 Плевнелиев замисля със службите общ подход с ЕС за бежанците . 3| 5314 |24.10.2013 Борисов поставя темата за бежанците пред ЕНП . 1| 5894 |24.10.2013 Бойко Ноев: Реши ли Турция, спира бежанците . 0| 5384 |24.10.2013 Обучават бежанците за козметички и шивачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads