Реклама / Ads
7| 4307 |17.10.2019 НОВИНИ

Иск за 1,1 млн. лв. към о. з. генерал Кирчо Киров е предявила антикорупционната комисия

.
Генерал-лейтенант от запаса Кирчо Киров, бивш началник на Националната разузнавателна служба Източник: БГНЕС
Според правния сайт ”Лекс”, антикорупционната комисия е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването запасния генерал-лейтенант Кирчо Киров и съпругата му Мария. Софийският градски съд (СГС) е насрочил делото за конфискация за 10 февруари догодина, след като срещу Киров бяха повдигнати две обвинения за длъжностни присвоявания за обща сума от 10 млн. лв.
 

Дело за конфискация е заведено от комисията и срещу бившия подчинен на Киров в Националната разузнавателна служба (НРС) Димитър Лидарев. Искът на комисията срещу него и съпругата му Екатерина е за 1, 534 млн. лева. Киров вече бе осъден за разгласяване на държавна тайна.


Заедно с Киров Лидарев е подсъдим по едно от делата за присвояване на над 5,1 млн. лева от НРС (Националната разузнавателна служба, днес Държавта агенция "Разузнаване"). По него Софийският военен съд осъди ексшефа на службата на 15 години затвор, докато Лидарев получи условна присъда, след като в края на делото пред първата инстанция е направил пълни самопризнания.

 

Делата срещу Киров са секретни и за тях изтича информация само след присъди. Обикновено сведения предоставя само прокуратурата, а не военните съдилища. След първите присъди срещу двамата от прокуратурата обясниха, че присвояваните пари са били представяни като разходи за разузнавателна дейност, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Въпреки това всеки месец за нея се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите не са представени.

 

Според обясненията на самия Киров, той харчил парите при най-висока секретност, но в архивите не са останали документи за подобни разходи. Лидарев е признал, че изпълнявал стриктно заповедите на началника си, което включвало изготвяне на фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите, които получавал от касата на службата.

 

Делото срещу двамата разузнавачи е трябвало да започне преди три месеца на втора инстанция във Военно-апелативния съд (ВАпС), но военните съдии го спират за половин година заради влошеното здравословно състояние на Киров, който в края на 2018 г. е получил микроинсулт.

 

Влошеното здраве стана причина за отлагане и на първото му дело за присвояване също на около 5 млн. лв. от разузнавателната служба, което вече стигна до Върховния касационен съд (ВКС). По него Киров е осъден на 10 години затвор, но делото бе стопирано, след като съдебно-медицинска експертиза удостовери заболяването на генерала.

 

Заключението на лекарите бе използвано от Военно-апелативния съд да спре и другото дело срещу Киров, което накара прокуратурата да подаде протест до ВКС. От държавното обвинение съобщиха през юли, че военните съдии неправилно са се позовали на експертиза от друго дело, от която нямало дори заверен препис, а не ставало и ясно защо делото трябва да бъде спряно за цели 6 месеца.

 

Само преди дни ВКС е уважил протеста на прокуратурата и е отменил определението на военните съдии, с които делото е спряно до 18 декември. От определението на ВКС се разбира, че протестът на Военно-апелативната прокуратура не е бил поддържан от представителя на Върховната касационна прокуратура (ВКП), но Военно-апелативната прокуратура не го е оттеглила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3925 |11.10.2019 Генералният секретар на НАТО се среща с Ердоган . 6| 4197 |07.10.2019 Генерал Константин Попов: Българската авиационна школа - постижима мечта . 6| 4124 |01.10.2019 17 регионални кореспонденти на БНР искат оставката на генералния директор . 8| 4534 |27.09.2019 СЕМ решава за оставката на генералния директор на БНР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads