Реклама / Ads
8| 4787 |16.08.2010 НОВИНИ

Излизаме от кризата по Димитровден

.
Много е вероятно по Димитровден тази година (26 октомври) България вече да е излязла от кризата. Около това мнение се обединяват експертите.
 

Според шефката на Националния статистически институт Мариана Коцева икономиката ще излезе на плюс, ако не през третото тримесечие на т. г. (от юли до септември), то със сигурност в последните три месеца на годината, пише днес вестник Труд. Данните на НСИ потвърждават, че спадът на икономиката вече се забавя.

България ще има икономически растеж от 2,6%, а това означава и край на рецесията през втората половина на 2010 г., смятат от Института за пазарна икономика. Според прогнозите ще завършим годината с икономически ръст. Въпреки оптимизма си експертите признават, че той ще е минимален - под 1%. Не е изключено до края на годината, ако не следващото, поне по-следващото тримесечие България да регистрира и положителен ръст на брутния вътрешен продукт. Това съобщи пред БНР вчера Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт (НСИ).

В петък НСИ обяви предварителни данни, според които за второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни е отчел спад от 1,5% спрямо същия период на м. г. след свиване с 3,6% за първото тримесечие. На 8 септември институцията ще обяви и окончателните данни, според които ще стане ясно дали икономиката ни е увеличила продукцията си спрямо първото тримесечие на 2010 г. и така е излязла от рецесията. Икономиката на еврозоната нарасна с 1% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото. Добрите данни се дължат основно на Германия, като най-голямата икономика в Европа отчете ръст от 2,2% за периода - рекорд от 23 години насам. БВП на целия ЕС се е увеличил също с 1% за второто тримесечие, като на база второ тримесечие на 2009 г. е нараснал с 1,7%, показват данните на “Евростат”.

“Българската икономика върви с известно закъснение от 6 месеца от това, което се случва в европейската икономика. Вероятно и положителните данни за БВП като обобщена мярка също ще дойдат с известно закъснение”, казва Мариана Коцева. “Нашите очаквания са за слаб положителен растеж на БВП през втората половина на годината, който от страна на предлагането ще се дължи както на добрата зърнена реколта, така и на индустрията.” Това пък се казва в анализ на Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според нея от страна на търсенето основен двигател на растеж ще бъдат инвестициите дори и само заради ниската база от 2009 г. От ИПИ очакват ръст от 2,6-2,7% за второто полугодие. Според прогнозата на института за цялата година икономиката най-вероятно ще отбележи слаб ръст от около 0,4-0,5%. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5272 |02.08.2010 Кризата блокира лятна София . 5| 4760 |21.07.2010 ГЕРБ отговори на сините: Дайте мерки срещу кризата . 2| 4742 |17.06.2010 Н. Младенов: Без иновации трудно ще излезем от кризата . 26| 5378 |13.06.2010 С. Софиянски: Дянков, Костов, Димитров - виновни за кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads