Реклама / Ads
2| 4741 |17.06.2010 НОВИНИ

Н. Младенов: Без иновации трудно ще излезем от кризата

.
Николай Младенов Източник: Вяра Йовева
Европейският съвет ще вземе днес най-ключовите решения - как ще изгради бъдещата си икономическа политика на ЕС и в еврозоната и извън нея. Това каза в словото си външният министър Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.
 

Преди две години никой не би повярвал, че ще случи такава криза и ще ни се наложи да решаваме такива проблеми. Под натиска на тази криза се разпаднаха представите в общества, които бяха забравили за кризите. Тези страни заедно с тези, които излязоха от плановото стопанство на социализма се отзоваха едновременно в една тежка ситуация. Голямото притеснение, че тези общества, които създадоха социалната икономика и света си мечтае да бъде като тях са в сложната ситуация за разлика от нас, които в последните 20 години помним доста кризи, 1990 г., 1996-97 година, припомни Младенов 

По думите му преодоляване на тази криза или ще пречупи ЕС, или той ще продължи напред. Най-голямото доказателство за кризата в Европа е липсата на иновации.

Според Младенов сега на Евросъюза на първо място му е необходима желязна финансова дисциплина, иноваци, сериозна координация на финансовите и икономическите политика. Тази координация на европейските икономически политики е темата на дискусиите в европейския съвет.

Министър Младенов е категоричен, че България трябва да търси своите източници на растеж, но в унисон с Европа. Трябва да развива работните места в контекста на европейските пазари на труда, независимо, че сме най-неплатежоспособни в най-платежоспособната общност. Трябва да си постави глобални цели в рамките на ЕС, но координирано, посъветва той.

Външният министър постави на първо място интелигентен растеж, базиран върху иновациите, а не на тютюнопроизводители, например,  и приобщаващ растеж – все повече хора и територии да бъдат включени в този интелигентен и устойчив растеж.

Младенов смята, че най-важната цел в Стратегията „Европа 2020“ е свързана с иновациите и образованието. Оттам ще се развият и другите цели като зелена икономика, например, осигуряването и на нови работни системи и т. н.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4717 |16.06.2010 Н.Младенов: Нямаме разминавания в диалога с Русия . 3| 4755 |15.06.2010 Младенов: Правим реформа за по-високи доходи на хората . 0| 5145 |03.06.2010 Н.Младенов: Ще рашаваме за ПРО след срещата в Лисабон . 0| 4708 |15.05.2010 Н. Младенов: Паник стая - единствено спасение от пиратите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads