Реклама / Ads
65| 6880 |03.03.2014 НОВИНИ

Ж.Желев:Историята е била добра да държи Ленин жив много малко

.
Източник: Булфото
Трябва да се изучава историята на тоталитарните режими. Поколенията, които идват, трябва да знаят какво е фашизъм, какво е комунизъм, каква е разликата между тях и къде те съвпадат напълно. Включително и кое е по-страшното"
 

По думите му комунизмът без съмнение е по-страшният режим.„Той е по-желязна диктатура. Фашизмът обхваща и поставя под контрол всички сфери на обществения живот, има монопол, както и комунизмът. Но комунизмът отива още по-нататък. Той слага ръка и върху собствеността, надзирава я. Докато фашизмът никъде не пипа частната собственост. Даже фашистка Германия, която е най-близка до комунистическите режими, и тя не пипа частната собственост на хората", допълва Желев пред "24 часа".

Той направи сравнение между комунистическият режим в СССР, продължил около 70 години, и Третия райх, най-силният фашистки режим, траещ малко над 12 години.
„Това означава, че много по-завършен, по-занитен отвсякъде тоталитарен режим е комунизмът. И това е страшно не само за обществото като цяло, за социума, но и за отделния гражданин. Той виси на една заплатица. Това, че един такъв режим като комунизма имаше два-три пъти по-дълъг живот от фашизма, му даде възможност да избие два-три пъти повече хора. Съветският съюз изби два пъти повече хора от фашистка Германия по политически причини. Избиването на хора, колкото и палаческа, отвратителна и проклета дейност да е, остава във времето и в историята", коментира още Желев.

Бившият президент даде за пример класацията на немското списание "Билд" отпреди няколко години.„Тя беше озаглавена: "Най-големите палачи на човечеството през ХХ век". На първо място е Мао Дзедун. Избити 50 милиона китайци. Втори е Сталин. Избити 40 милиона руснаци. Трети е Хитлер с 20 милиона. Това не значи, че Хитлер е по-хрисим, по-благонамерен, по-милозлив. Той като диктатор е в същата степен жесток, както и Сталин и Мао Дзедун. Но просто има по-малко време за избиване. Четвъртото място се заема от Чан Кайши с 10 милиона. Пети е Ленин с 4,5 милиона избити. Историята е имала добрината да държи жив Ленин много по-малко", допълва той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5556 |15.02.2014 Съдия Тодорова: Всяка партия, загубила властта, става защитник на независимия съд . 13| 5552 |05.02.2014 Илияна Раева: Добра съм на бухалките . 25| 4872 |03.02.2014 Кунева разкритикува външната политика, била пасивна . 20| 6066 |30.01.2014 Г. Близнашки: Идеята за референдум е добра; Цв. Кънчев: Не!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads