Реклама / Ads
15| 7734 |12.03.2013 НОВИНИ

Жена ще командва МВР, "инспектор Попов" - културата

.
актьорът Владо Пенев ставал министър?
За първи път жена ще командва МВР; световният шампион по плуване Петър Стойчев ставал министър на спорта.
 

За първи път жена ще командва МВР. Петя Първанова, началник на дирекция "Международно сътрудничество" във вътрешното ведомство е най-вероятният наследник на Цветан Цветанов в служебното правителство, пише "Стандарт"въз основа на източници от "Дондуков" 2. Първанова отговаря за диалога с Брюксел и усвояването на европейските пари за МВР. Точно затова тя е била предпочетена в неделя за поста пред генерала от запаса Никола Динев.

Министрите бяха договорени преди премиера. Все още всяко име е предпоследно, обясниха източниците ни. В 19 ч вчера служебното правителство се оказа без вицепремиери. Имахме двама уж сигурни кандидати - за икономиката и еврофондовете, но снощи отказаха, тревожеха се в екипа на Плевнелиев.

За наследник на Добрев дълго време се спрягаше шефката на НР за България Саша Безуханова, а за парите от Брюксел - посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева. В Президентството прогнозираха дълги нощни совалки. Изключително притеснени сме, защото министърът по управление на средствата от ЕС е един от най-важните хора в служебния кабинет, обясняваха от "Дондуков" 2. Той ще играе ключова роля в преговорите по договаряне на новата финансова рамка на европомощта в периода 2014-2020 г.

Третият вицепремиер - по социалната политика, най-вероятно ще бъде социалният секретар на президента Деяна Костадинова. Тя води консултациите за обществения съвет, който ще е основен орган към служебния кабинет. Иван Нейков отказал. Хората на Плевнелиев водеха разговори и с Йордан Христосков. 

Проблем снощи лъсна и с кандидатурата на Плевнелиев за финансов министър, научи "Стандарт". Фаворитът на президента - подуправителят на БНБ Калин Христов, трябва да напусне длъжността си, за да заеме поста на временен властелин на бюджета, обясниха юристите на централната банка. Според тях първо УС на БНБ трябва да гласува оттеглянето му, а след това и парламентът, тъй като Христов е от квотата на НС. Той има още над три години мандат, а няма гаранция, че следващият парламент ще го избере отново.

Дясната ръка на Плевнелиев Екатерина Захариева най-вероятно ще е новият регионален министър. На ведомството е подчинена ГРАО (Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"), която подготвя изборните списъци и има за задача да ги прочисти от "мъртви души".

Временният кабинет ще бъде обявен в 16 ч днес, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В Гербовата зала на "Дондуков" 2 Плевнелиев ще представи служебния премиер и ще съобщи имената и задачите на министрите.

Посланикът ни в Париж Марин Райков казал окончателно "да" на Росен Плевнелиев за министър-председател към 16 ч вчера. Първоначално с него били водени разговори да поеме само Външно министерство. Но след серията откази, които получил за премиер, накрая Плевнелиев му предложил шефския пост.

Според политици с най-висок рейтинг в кабинета ще стартират любимците на народа световният шампион по плуване Петър Стойчев, който става спортен министър и инспектор Попов от "Под прикритие". Актьорът Владо Пенев сяда в креслото на Вежди Рашидов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6398 |13.02.2013 Жена на бизнесмен пламна . 77| 6431 |28.01.2013 Борисов сключи мир в Сопот с жената с лука и пръстените . 3| 5427 |24.01.2013 Жена с ампутирана ръка след нападение от куче чака 3 г. възмездие . 9| 5318 |23.01.2013 18-годишен шофьор стреля по жена и детето й на пешеходна пътека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads