Реклама / Ads
13| 5760 |11.10.2014 НОВИНИ

Журналисти зовят за оставки след изчезването на Рибния буквар

.
„След случая с "изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон, настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова."
 
Това призовават от сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев" в писмо, изпратено до министъра на културата Мартин Иванов и до зам.-министъра Боил Банов.

Според авторите на писмото е недопустимо и безотговорно медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание. Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея. От сдружението настояват за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей.

Припомняме, че МВР и Министерство на културата откриха не е едно, а две копия на оригинала на Рибния буквар след съобщението за изчезването на екземпляр на творбата на д-р Петър Берон от Националния литературен музей в петък. Вторият екземпляр, който е бил открит по време на спешно направената инвентаризация в музея, не е познат досега, съобщиха от МВР.  

Проверката в музея беше наредена веднага в петък, след подаването на сигнал за липсата на копието на Рибния буквар, от заместник- министъра на културата Боил Банов. Целта е била да се установи какви са щетите и има ли и други липсващи книги. След два часа работа на закътано място "изчезналият" Рибен буквар е бил открит, а по-късно е бил открит и втори екземпляр на Рибния буквар, за който не се е предполагало, че се пази в музея. И двете книги са изключително ценни.

Оригиналът на Рибния буквар не е ясно къде се намира, писа преди време в."Труд". Той изчезна през 2009 г. от Музея на котленските възрожденци, където се съхраняваше оригинал на книгата от първото й издание през 1824 г. Букварът е бил дарен от частно лице през 60-те години и имал посвещение на титулната страница.

Подмяната с копие била разкрита в края на 2008 г., когато се установило, че изложеният в музея експонат е без въпросната титулна страница. През 2007 г. при описване на фондовите единици букварът бил заснет на филм и на него ясно се виждала надписаната титулна страница. Именно този филм от музея предоставили като доказателство пред полицията.

"Буквар с различни поучения" или "Рибен буквар" е първият новобългарски учебник написан от 24-годишния Петър Берон. Той е издаден през 1824 г. в румънския град Брашов. Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Названието му "Рибен буквар" идва от рисунката на кит в края на книгата и той става популярен с това название.  Поради големия интерес, този учебник претърпява 6 издания в продължение на 20 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4972 |11.10.2014 Мерджанов: Всички от Националния съвет на БСП са готови за оставки . 35| 9342 |03.10.2014 Нов скандал в БНР, журналисти напускат Радио София . 37| 5190 |20.09.2014 Президентът: България може да стане център за газови доставки в ЮИЕ . 88| 9157 |13.09.2014 Видни журналисти бранят "Деконструкция" и Волгин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads