Реклама / Ads
25| 9920 |12.02.2024 НОВИНИ

Да го кажем по-деликатно: Г-жо Андрия Брулет, зам.-посланик на САЩ, леееко сте се заблудили за българите

.
Андрия Брулет
Зам.-посланикът на САЩ в България г-жа Андриа Брулет ни похвалила на някакъв форум и родните медии моментално предават новината към тръпнещото население. Фрог нюз също. Да погледнем към сюжета.
 

Г-жа Брулет казала пред форума „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“ в столицата: „Има голям напредък и това е сериозната промяна в борбата с корупцията“. Дипломатът е вече 3 години в нашата страна и вероятно добре познава българските реалности. Също и българските потайности. Акцентът обаче е върху „вероятно“.

 

Щедрите похвали продължили: „Миналата година парламентът гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали, отчетност на главния прокурор и реформи в антикорупционната комисия".

И още:  „Надявам се обществото да усети положителното въздействие от тези промени. На местно ниво също има промени. Целта е по-тясно доверие между местната власт и гражданите“.

Колко прекрасно! Но напомня на служилите в казармата на шегата „награден с усмивка пред строя“.

 

Г-жа Андриа Брулет-Родригез е дипломат от кариерата и затова ни е направила комплимент, плод на добро възпитание и интелект. Би трябвало да ни прозвучи като поощрение да продължим реформите и борбата с корупцията.

 

Само че тук борбата е за власт и за прикриване на корупцията.

 

Не знам какво се е подобрило, но институциите, които по закон трябва да воюват с корупцията както с тероризма (През 2016 г. в Лондон по време на Среща на върха е подписан Меморандум, с който корупцията се приравнява по бруталност и щети към тероризма. В срещата участва Бойко Борисов.) Досега не са уличили в корупционни практики нито един човек от властовия Олимп. Нито един! Самият Борисов – известни са американските доклади за него - участва отново в управлението на страната, вместо да отговаря за откраднати милиарди по време на неговите мандати като премиер пред съда.  

Прокуратурата затъва с всеки изминат ден все повече в тресавището на корупцията чрез скандали като ЦУМ-гейт, „Осемте Джуджета“, КТБ, „Пепи Еврото“, „Нотариуса“, „Отравянето на Емелян Гебрев“, „Турски/Руски поток“ и пр. Половината депутати от ГЕРБ в парламента са потенциални кандидати за съдебната зала, а те се кипрят в законодателния орган, издържани пребогато с наши пари.

Извън София цели градове и области се управляват от корумпирани политици, магистрати и ченгета. Властва рекет и незачитане на законите. Това го знаят и децата.

 

Г-жа Андриа Брулет-Родригез е наясно с тази родна картинка, но е деликатен човек. Прекалено деликатен.

 

В доклад на Берлинския институт за изучаване на населението по света отпреди две години се съдържа интересен извод. Според него три са основните причини мигрантите да желаят да живеят в САЩ:

 

1.      Възможност за работа и добро образование;

2.      Върховенството на закона и доверие в правоохрантелните органи и съдебната система;

3.      Възможност за развитие.

 

Просто и ясно: Хората искат работа, ред и спокойствие. Не че в Америка няма проблеми. Но има институции, които реално си вършат работата.

 

Уилям Вирт е бил главен прокурор на САЩ 12 години - от 1817 до 1829 г. Бил е и кандидат-президент. Вирт успява да наложи важащото и до днес правило кандидатите за президент и висши магистратски постове да се издигат от широк кръг граждани, а не от партия, комитет или организация. „Всеки, който влезе в управлението на държавата, в частност на правосъдието, трябва да е одобрен от широки обществени кръгове, да е доказал, че работи за тях, да се отчита на тях и да носи отговорност пред тях”, - казва Вирт. Значи отчет пред обществото, не пред онези в парламента.

 

Президентът Джеймс Мънро казвал: „Когато законът е в ръцете на хора като Вирт, американците си лягат спокойни”.

 

Нямаме такива прокурори. Затова знаем, че зловещият като бездна случай с Нотариуса няма да бъде бъде разплетен и осветен. Защото част от тези, които трябва да свършат тази работа, са замесени в схемите.

 

Затова ще го кажа деликатно: Г-жо Андрия Брулет, леееко сте се заблудили за това, което се случва в България.

 

Българите може да сме добри  хора, но си мълчим, дори когато ни ограбват брутално. А и нямаме 2-ра поправка в Конституцията...

 

Огнян Борисов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6852 |12.02.2024 Законопроект на ПП-ДБ предвижда въвеждане на мерки за превенция на дезинформацията . 0| 3393 |12.02.2024 Мълнии удариха няколко основни лифта в Пампорово. Скиорите да спазват всички знаци и табели в ски зоната . 18| 20343 |12.02.2024 Протести, озвучени с трактори, спечелиха. За сметка на данъкоплатците . 1| 2805 |12.02.2024 Преподавател: Ако се разрастне военният конфликт в Близкия изток, това ще доведе до ръст на цените на петрола и газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads