Реклама / Ads
6| 5154 |27.02.2011 НОВИНИ

И. Калфин: Отговорност на всички страни от ЕС е опазването на границите

.
Ивайло Калфин
Емиграционният натиск към България от страните от Северна Африка ще бъде много силен и ще продължи дълго след края на размириците там, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на пресконференция на политическата формация АБВ.
 

По думите му като цяло страните от Шенгенското пространство трябва да помогнат на държавите, които са външна граница. В самия Шенген обаче има проблем - например с това, че незаконно преминалите в ЕС трябва да се върнат в държавата, от която идват. Турция обаче отказва да подпише необходимите документи, за да може емигрантите да се върнат там.

„Което означава какво - влиза през Турция някой емигрант, отива в Швеция, Швеция ни го връща обратно, или в която и да е друга страна, и не можем да го върнем обратно в Турция. Това е реален проблем”, обясни Калфин.

„Финансирането в рамките на Шенген също е реален проблем. Има мисията Фронтекс, в която европейския съюз със съвместно усилие помага за охраната на границата , но тя трябва да се засили много повече”, изтъкна още той.

Като член на Шенген България ще заеме позицията, която заемат всички южноевропейски страни – тези страни, през които влиза емиграционния натиск - отговорност на всички страни членки е опазването на границата. За да защитаваме тези тези обаче, ние първо трябва да влезем в Шенген. За да можем да работим с всички останали да се подобрят правилата.

Калфин коментира посещението на президента на ЕС Херман Ван Ромпой у нас и посочи, че той прави обиколка в страните, които са извън Еврозоната.

„Той дойде да ни успокои, но ние като че ли не се бяхме притеснили", заяви Ивайло Калфин.

По думите му решенията, които досега се взимаха в различните европейски институции, сега се преместват за обсъждане на междуправителствено ниво.
Това е част от Лисабонската стратегия и е точно обратното на това, което се е случвало досега в ЕС.

Ивайло Калфин обясни, че има все по-голяма тенденция решенията в ЕС да се вземат на междуправителствено ниво между страните в Еврозоната, което е заложено в едно немско-френско споразумение.

На 11 март ще има среща на правителствено ниво на страните членки на Еврозоната. Ако се задълбочи този процес, страните извън Еврозоната ще бъдат изключени от този процес и ще станем наистина втора категория член на ЕС.

Това е изключително опасно, отбеляза евродепутатът. „Полша реагира много остро, Великобритания, която също не е член на Еврозоната също, посочи Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 5598 |20.02.2011 Р. Плевнелиев: Врагове са всички, които са в мътната вода . 29| 5387 |08.02.2011 Борисов няма да търси отговорност от Цветанов за СРС-та . 6| 5477 |05.02.2011 И. Калфин: България трябва да се включи в Европейския пакт за конкурентоспособност . 5| 5938 |15.01.2011 Б. Коцев: ЕС е критичен към България, но е такъв към всички страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads