Реклама / Ads
0| 4693 |27.04.2016 НОВИНИ

Калфин: Пенсионните фондове да кажат, какво искат

.
Министър Горанов предлага промени във втория стълб от гледна точка на финансиста, мен ме интересува ефекта от гледна точка на хората, които се осигуряват, така че нека пенсионните фондове да кажат какво точно искат. Така министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира пред журналисти подкрепя ли предложените от финансовото министерство промени в Кодекса за социално осигуряване за втория стълб.
 
Пенсионните фондове трябва да кажат ясно и понятно какво искат, защото доколкото разбирам те подкрепят идеята, но искат да има избор - дали да се събират средствата в общ пул или да се наследяват и да бъдат по индивидуална партида, допълни министърът. По думите на Калфин предложението на Горанов на практика не е отречено от фондовете, а само е атакувано с това, че финансовият министър не е направил предварителна консултация с тях.

Той допълни, че консултациите тепърва предстоят - предложението сега е на публична дискусия, не е минало през МС, не е влязло в НС. В отговор на въпрос трябва ли личните партиди да се закриват след като човек се пенсионира и това автоматично да води до загуба на унаследяването на парите, Калфин каза, че дотолкова, доколкото сметката е лична, тя би трябвало да може да бъде унаследявана, но ако се събере в общ пул, това наследяване няма как да се случи. Това е вид услуга и аз като човек, който се занимава с пенсионната система и с дохода от пенсии, се интересувам пенсионните фондове ясно да кажат какво могат да направят - могат ли да изплащат доживотни пенсии или не могат, ако не могат, какво могат и за колко време.

Попитан не се ли чувства виновен за нарушената хармония между ГЕРБ и Патриотичния фронт за Изборния кодекс, Калфин каза, че тази хармония е притеснила доста хора в България и извън България. По думите му гласуваното от комисията на среднощни заседания, са били абсолютно недопустими текстове, които щяха да нарушат много права на българите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7483 |27.04.2016 Каролев: Национализация във фондовете няма, но лошият вкус остава . 0| 4732 |26.04.2016 Пенсионните фондове искат клиентите им свободно да се разпореждат с втората си пенсия . 13| 12640 |26.04.2016 Мика Зайкова за Фрог: Надвиснала е опасност над частните пенсионни фондове . 0| 4556 |19.04.2016 Калфин: Не застрашавайте свободното движение на работници в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads