Сряда, 16 Януари 2019, 20:45
Frognews
5| 5306 |30.09.2012

Каракачанов: Радикален ислям се проповядва в България от 20 г.

.
В България се проповядва радикален ислям от 20 години, убеден е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той подчерта в предаването „Тази неделя”, че хората, които го проповядват, обикновено избират райони с българо-мохамедани с парични проблеми и неграмотни роми. По думите му тези хора най-лесно се заразят с идеите на радикалния ислям.

Красимир Каракачанов каза, че трябва да се обърне внимание на факта къде се развива радикалният ислям. “Обхваната е дъгата Турция - Западна България – Косово – Албания. Това съвсем не е случайно”, бяха думите му.

Каракачанов твърди, че радикален ислям у нас се проповядва от български граждани, обучени в чужбина. През 1992-1992 година тогавашната национална служба за сигурност е екстрадирала от България първите проповедници, предимно чужденци – саудитци, йорданци, сирийци, турци, които били дошли да пропагандират радикален ислям, каза Каракачанов.

Заради това, по думите му, в последните 20 години от България се пращали деца в тези страни, предимно в частни ислямски университети, които след десетина години се връщат у нас и проповядват тази форма на ислям.

Заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед не се съгласи с това твърдение. На въпроса защо някои жени в Западна България носят бурки, той отговори, че “те спазват повелите на исляма”. По думите му до 50-те години на миналия век жените ходели с фереджета и бурки, но след това заради комунистическия режим се наложило да се откажат от това облекло.

“Аз самият не съм привърженик на бурките”, заяви Ахмед, но облеклото на човек не може да е определящо за отношението на другите спрямо него.
Главното мюфтийство е подало няколко жалби за нерегламентирана религиозна дейност пред последните 7-8 години. По думите на Ахмед обаче, имамите, обвинени в проповядване на религиозна омраза, не са направили нищо нередно. По думите му, не всички от застаналите пред съда в Пазарджик по делото за радикалния ислям, са служители на Главното мюфтийство.

Според Ахмед, ислямските проповедници не са правили нищо извън възложените им правомощия от мюфтийството или законите на страната.
Ролята на Главното мюфтийство е да проповядва ислямската религия сред мюсюлманите, така както е посочено в Корана и в традицията на пророка, каза заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед. Най-главното, по думите му, е да изпълнява превантивна роля, като запознава хората в правилно тълкуване на ислямската религия.

Процесът в Пазарджик не е процес срещу религията, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той посочи, че България е светска държава със свои закони и Конституция и когато някой проповядва, че жената няма права, каквото проповядват тези имами, то това е нарушение на Конституцията.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям? 6| 5498 |29.09.2012 . Отложиха делото за радикален ислям за края на октомври 6| 4986 |28.09.2012 . Зам.-главният мюфтия: Няма термин радикален ислям 16| 5172 |26.09.2012 . Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик 11| 5245 |26.09.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах