Реклама / Ads

7| 5199 |17.10.2013

Командироват прокурор Костов до приключване на "Октопода"

.
Главният прокурор Сотир Цацаров най-после проговори след изявленията на прокурора по делото „Октопод” Светлозар Костов, че процеса се саботира по различни начини. Цацаров обяви пред журналисти, че командирова Костов в Софийски градски съд до приключване на делото.

Той е издал заповед, с която прокурор Костов представлява държавното обвинение по това дело, и е командирован в Софийски градски съд до приключване на делото.

Главният прокурор е издал заповед, с която е командировал шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов в Софийската градска прокуратура (СГП).

 

„За да няма обвинения, че се прави всичко възможно делото "Октопод" да бъде бавено, съм издал заповед за командироването на Светлозар Костов, след т.нар. обвинения от него, да участва в това дело не от дата на дата, не от заседание на заседание, а до приключване на делото”, обясни Цацаров. Той очевидно е бил ядосан на Костов за изявленията затова допълни: "При тази заповед трудно може някой да каже, че някой се опитва да го отстрани от делото "Октопод". Да не политизираме чак толкова нещата. Не приемам терминологията, използвана от Костов".

 

Преди седмица Светлозар Костов обяви, че във Висшия съдебен съвет има лобита и кръгове по интереси, които предрешават конкурси и назначения. Това всъщност твърдяха и протестиращите пред ВСС, които настояваха за отстраняването на членът на ВСС Камен Ситнилски.

 

Решението на Цацаров обаче не означава, че прокурор Костов няма да изпълнява и функциите си като административен ръководител на Специализираната прокуратура. Той остава шеф, но ще се явява регулярно по делото "Октопод". Междувпрочим той и досега се е явявал без нито едно отсъствие. Заседания са отменяни многократно заради безбройни заболявания на някои от обвиняемите. Соченият за лидер на престъпната група „Октопод” Алексей Петров пък е написал пет жалби до ВСС, които висшият орган на магистратурата приел много присърце и разпоредил поредица от проверки на Костов.

На 3 октомври, след провала му на избора за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, Светлозар Костов заяви, че намира този резултат за предизвестен, защото нещата, които са се случвали около него от март насам, говорили, че ще се стигне до такъв резулат.

 

Пред журналистите Цацаров зави още, че ще бъде проверен случаят с ареста на Борислав Гуцанов, както и с решението на Европейския съд, който постанови, че са нарушени правата на Гуцаов и семейството му при показна акция преди три години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов: Реформаторите са зазидали вратата за ГЕРБ заради Костов 141| 5181 |15.10.2013 . Цветлин Йовчев слуша лекция на Иван Костов в НБУ 15| 6779 |14.10.2013 . Светлозар Костов: Делото "Октопод" се обръща срещу мен 28| 8280 |13.10.2013 . БСП връща с прокурор пакарда на Г. Дмитров от Чикаго 12| 4653 |04.10.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ