Реклама / Ads
55| 5274 |10.01.2012 НОВИНИ

Ковачева чака присъди по знакови дела

.
Диана Ковачева
Очакваме присъди по няколко знакови дела в следващите месеци. Но за да окуражим съдиите да си свършат добре работата, трябва да им вярваме. Това заяви днес министърът на правосъдието Диана Ковачева, която взе участие в дискусията "ЕС през датското председателство и къде е България", организирана от Паневропейски съюз - България, институт "Отворено общество" и Атлантическият клу
 

 

 

По думите й проверките на Европейската комисия са изиграли много сериозна дисциплинираща роля за България, а от друга страна, роля на партньорско сътрудничество.

 

Какво ще се случи с механизма за мониторинг е въпрос на решение, след като стане ясен докладът от юли. В европейски контекст тече процес на обсъждане, на партньорски проверки във всички държави. Предполагам, че във всички случаи ще има някаква трансформация на механизма, но какво точно ще се случи, зависи от България, ангажиментът е и наш. Позицията е от страна Европейската комисия дали ще продължи механизмът за сътрудничество и проверка, заяви Ковачева.

 

Тя каза още, че новият законопроект за конфискация на незаконно придобитото имущество ще бъде внесен в парламента към края на януари.

 

В новия законопроект няма отстъпление от темата, че конфискацията трябва да бъде направена от граждански съд, т.е. говорим за гражданска конфискация, и не може да има отстъпление от факта, че конфискацията следва да не се базира на влязла в сила присъда, т. нар. пon conviction based принцип, изискван и от Европейската комисия. Той е абсолютно приет и ще бъде следван, заяви правосъдния министър.

 

Ковачева изрази надежда, че законопроектът ще бъде приет.

 

Това не е просто един закон, това е закон, който е мярка срещу организираната престъпност, закон, който има много важна роля срещу организираната престъпност в България, но и в общоевропейски контекст, защото посоката на всички държави - членки е към приемането на конкретни мерки за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, обясни Диана Ковачева.

 

Ковачева заяви, че следващите шест месеца са особено важни в условията на икономическа и финансова криза и защото в края на тези шест месеца предстои важен доклад на ЕК за първите пет години от присъединяването на България към ЕС. Тя очаква обективен доклад от Комисията.

 

Ковачева изтъкна, че мерките за борба с организираната престъпност в България вече се изпълняват и даде за пример новия законопроект за изземване на имуществото, придобито от престъпна дейност и новия Наказателен кодекс.

 

Тя изтъкна и важното значение на процеса на специализация на съдилищата за подобряването на ефективността на борбата с престъпността. Ковачева каза още, че е важно всяка институция да поеме своята отговорност при осъществяването на съдебната реформа. Според нея има силна мотивация от страна на всички институции да работят на бързи обороти за постигане на видими резултати.

 

Във връзка с Шенген Ковачева изрази надежда, че в резултат на ефективното сътрудничество между правителствата на София и Букурещ и останалите държави - членки на ЕС ще бъде намерено решение през първата половина на тази година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6540 |29.12.2011 Шефът на ГДБОП: Вече няма отвличания и знакови убийства . 84| 5714 |28.12.2011 Д. Ковачева: Избрах съдия Петкова защото е професионалист . 27| 5224 |09.12.2011 Дж. Уорлик чака присъди по знакови дела до няколко месеца . 9| 4969 |03.12.2011 Ковачева: Темата за корупцията е широка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads