Реклама / Ads
4| 5997 |31.01.2014 НОВИНИ

Красимир Янков: Ще чуем хората за полицаите да имат втора работа

.
Красимир Янков
След множество разговори между политическото ръководство и полицейските синдикати се стига до запис в проектозакон, според който е възможно допълнителна или втора работа на полицаите, след регламентиране или създаване на правила от министъра на вътрешните работи.
 

Но това е предложение, по което тепърва ще трябва да чуем обществената заявка не само от служителите в системата на МВР, но и от българските граждани как го възприемат те, защото трябва да си отговорим на въпроса обществото, тези, които са ни пратили в парламента да защитаваме интересите им, как виждат тази възможност. Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, в ефира на ТВ7. „В момента става въпрос за МВР, но каква е разликата със служителите в НСО, служителите в българската армия или специализираните звена?“, попита той.
 

Янков обясни, че на заседание на комисията са имали възможност да чуят  представителите на синдикатите, които също подкрепят по същество предложения проектозакон, като имат и малки предложения за корекции. „Включително и ние като народни представители обявихме, че имаме технически такива, с цел прецизиране на закона, но дискусионен се очертава точно въпросът за допълнителната работа“, каза народният представител.
 

МВР започна да се освобождава от несвойствена дейност

Депутатът от БСП поясни, че съкращения в МВР вече са направени, включително и по областните дирекции, не само на незаетите по щат длъжности. „С първите стъпки, които бяха предприети от това ръководство, МВР започна да се освобождава от несвойствена дейност, като търговска TAKAVA. Това дава възможност да се оптимизира работата и на редовия полицай, което с времето ще доведе и до оптимизиране и на финансовата система, както и до повишаване на заплатите. Разбира се, материалното обезпечаване е в изключително трагично състояние, но възможностите на бюджета за тази година са лимитирани и правителството на Пламен Орешарски има за задача първо възстановяване на икономиката, за повече приходи в бюджета, и след това вече да се стигне до повишаване на авторитета на служителите в МВР“, категоричен е той.
 

Необходимо е повишаването на заплатите на служителите в МВР

На въпрос с колко ще бъдат повишени доходите, Янков каза, че не може да се говори с конкретни числа. По неговите думи и министърът на вътрешните работи пред комисията е обявил своето виждане, че е необходимо да се повишат заплатите на служителите в МВР, не само на държавните служители. „Последното такова е 2009г. След това има замразяване на доходите и затягане на колани. Сега, в момента, повишаване на самочувствието, възможността на българските полицаи да работят добросъвестно, преминава и през увеличаване на заплатите“, припомни народният представител.
 

В този закон се регламентира и часовете за извънреден труд

По думите на Янков в този закон се регламентира и часовете за извънреден труд и  припомни, че се намираме в една динамична среда с протести на улицата и с ангажиране на една голяма част от полицаите на границата. „Разбира се, че ще бъде една тежка задача пред политическото ръководство на МВР, но така или иначе имаме желание за запрятане на ръкави и за работа“, заяви той.  

На въпрос дали е намаляла битовата престъпност, според народният представител от КБ, статистиките не трябва да се използват за внушение, „защото особено в предходния мандат, аз твърдя, че имаше много откази от заявителски материали, което не дава възможност за реална статистика“. По негово мнение е необходимо регламентиране на работата, както на секретните сътрудници, така и на нещатните. „Това предложение мисля, че е добро и трябва да бъде подкрепено“, заключи Красимир Янков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6153 |30.01.2014 Красимир Янков: Незаконното подслушване вече е практически невъзможно . 7| 5875 |23.01.2014 Красимир Янков внася искане за проверка на Сметната палата . 21| 5611 |17.01.2014 Манолова: Изборният кодекс е писан с хората . 75| 5178 |05.01.2014 Цачева: Борисов има усет за хората, затова е лидер!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads