Реклама / Ads
7| 5875 |23.01.2014 НОВИНИ

Красимир Янков внася искане за проверка на Сметната палата

.
Красимир Янков
Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ, ще внесе в Народното събрание искане за формиране на парламентарна комисия, която да провери работата на Сметната палата за последните три години.
 

Той обясни, че в Комисия  по вътрешна сигурност и обществен ред в НС беше разгледан одитът на Сметната палата  в МВР за периода от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г. „Изключително смущаващ е фактът, че не е извършен пълен одит на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, както и на фирмите под шапката на МВР - „БМВ" и „Фронтекс". Това не изключва хипотезата, както за заобикаляне на Закона за обществените поръчки чрез тези фирми, така и на забраната за дарения на МВР”, заяви Янков. По неговите думи е притеснително и удълженият срок за възражение на доклада. Той обясни и че има разминаване между предварителния и окончателния доклад, което е по искане на Цветан Цветанов, както и при нарушения или пропуски в 85% от проверените обществени поръчки, няма съставен акт за установяване на административно нарушение.
 

Красимир Янков попита и защо от обхвата на издадените актове за установяване на административно нарушение е изключен министърът на вътрешните работи. Янков цитира чл. 9, алинея 1 от Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, според който ръководителите могат да делегират правомощията си на други длъжностни лица от ръководената от тях организация, но съгласно ал. 2 делегирането на правомощия не ги освобождава от отговорност. „Поради всички тези смущаващи факти от одита на Сметната палата, както и заради високия обществен интерес към управлението на МВР по времето на Цветан Цветанов, ще внеса искане за формирането на парламентарна комисия, която да провери дейността на одитиращия орган за последните три години", заключи Красимир Янков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5224 |21.01.2014 Министър Чобанов: Дянков беше стиснат, не плащаше на бизнеса . 3| 4911 |17.01.2014 Дянков похарчил 19 млн. лв. за консултанти вместо за "пици" . 53| 6554 |04.01.2014 Дянков предупреждава: Пътят по нанадолнището е много бърз . 18| 5698 |23.12.2013 Дянков: Беше интересно да съм вице, но няма да повтарям

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads