Реклама / Ads
6| 5216 |28.01.2010 НОВИНИ

Кунева се връща в Брюксел преди да си е тръгнала?

.
Меглена Кунева Източник: Вяра Йовева
Румяна Желева, неуспелият български кандидат за еврокомисар, си тръгна от Брюксел още преди да е пристигнала. Предшественичката й Меглена Кунева обаче изглежда ще се върне преди да си е тръгнала, пише днес EuropeanVoice.
 

Вече се носи мълвата, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обмисля назначаването на Кунева за ръководител на Групата политически съветници (ГПС) към комисията.

Дали опитът на Кунева като еврокомисар за защита на потребителите, а по-рано - като адвокат по проблеми на околната среда и министър, ще осигури на Барозу необходимото влияние, най-вече над кабинетите на комисарите? Ако отговорът е да, Кунева може би отново ще снове из коридорите на Берлемон (сградата на ЕК), пише EuropeanVoice.

Що се отнася до новите попълнения в Еврокомисията, изслушванията в Европейския парламент не са приключили. На 3 февруари предстои да бъде изслушана номинираната от България Кристалина Георгиева, 27-ият кандидат, след като Румяна Желева оттегли кандидатурата си, пише още изданието.

Няма нужда да се изчака изслушването на Георгиева, за да се отправят критики срещу този процес. Той протече по плачевен начин и даде плачевни резултати. Повечето кандидати за комисари взеха изпита (макар и не блестящо), а повечето депутати се провалиха. При номинирането на следващата комисия изслушванията трябва да протекат по различен начин.

Най-сериозният структурен недостатък е решението на парламента да не групира въпросите по теми. Това беше истински провал. Депутатите скачаха от въпрос на въпрос, представители на различните групи задаваха на комисарите един и същи въпрос, формулиран различно и затъваха в многословие, използвайки предоставените две минути за въпрос, за да произнасят речи. Кандидатите повтаряха отговорите си и така си спестиха необходимостта да навлязат надълбоко в проблемите.

Изслушванията станаха като игра на пинг-понг, пише EuropeanVoice. Процедурата разкри слабата подготовка на някои кандидати, като Румяна Желева. Българската кандидатка не можа да скрие, че не е наясно с проблемите на хуманитарната помощ. На въпрос какви са вижданията й за Аденския залив и Газа, тя отвърна, че ще направи посещения. На въпрос за предотвратяването на климатични бедствия тя отговори, че е била на конференцията за климата в Копенхаген.

В бъдеще въпросите трябва да се обединяват тематично, като се отпусне повече време за онези от тях, които са по-важни според критериите на ЕС - например, да се реши дали е по-важно разширяването или Евромед, препоръчва EuropeanVoice.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5572 |25.01.2010 Джудиста напира да го връщат в България . 1| 4605 |19.01.2010 ФТ: Желева танцува към изхода на Брюксел . 3| 4807 |06.01.2010 Брюксел осъди убийството на Боби Цанков . 21| 12885 |05.01.2010 В. Райкова говорила с Боби 90 минути преди екзекуцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads