Реклама / Ads
0| 4303 |06.07.2007

Квалифицирани кадри бягат на тълпи от Източна Европа

.
Словакия може скоро да стане най-големият производител на коли на глава на население в света, стига да се намерят достатъчно работници за производство на автомобили, пише "Интернешънъл хералд трибюн". Инженери, архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти масово са напуснали Словакия, откакто страната стана член на ЕС преди три години. Те търсят по-добро заплащане и повече възмо
Словакия е обособила ниша за производство на коли през последните години, но липсата на квалифициран труд може да доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции.
Страни като Полша издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан, за да запълват работни места.
Липсата на квалифицирани служители е факт в повечето източноевропейски страни според Сандор Рихтер, един от авторите на доклада. 
Проблемът е най-сериозен в автомобилните индустрии на Чехия и Словакия, но също засяга сектори като здравеопазването и ИТ, добави той.
През 2003 г. чешкото правителство въведе програма за набиране на квалифицирани служители от чужбина. В съответствие с програмата се издават разрешителни за постоянно пребиваване в страната на всички, които са работили и живяли там в продължение на две години и половина.
В Полша също ще бъде въведена подобна политика. Правителството дори възнамерява да наема рецидивисти, които да помагат при строителство на пътища и стадиони, предвид че европейското футболно първенство ще се провежда в Полша през 2012 г. 
Румъния, една от най-новите страни-членки на ЕС, също страда от липса на работна ръка.
Правителствата на източноевропейските страни се опасяват, че проблемът с работната ръка ще отблъсне чуждестранните инвеститори, благодарение на които тези страни се радват на добър икономически ръст. Той е допринесъл за нарастването на предлаганите финансови услуги и потребителските разходи, които на свой ред са довели до увеличено търсене на имоти и възход в строителния бизнес. Експерти твърдят, че този сектор в балтийските страни не може да отговори адекватно на търсенето поради липсата на работници. Според доклада на виенския институт всяка втора строителна фирма в Полша не може да запълни работните си места.
Икономическият ръст е спомогнал за намаляване на безработицата, която беше на средното ниво от 10,3% през 2004 г. Институтът прогнозира, че ще бъде 8,7% тази година и 8,1 през 2008 г. За жалост, фирмите не могат да намерят служители измежду безработните, които да отговарят на техните изисквания. "ФН"

europe.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Интърнешънъл Хералд Трибюн: Квалифицираните служители масово напускат Източна Европа 0| 4507 |06.07.2007 . Кадри бягат на тълпи от Източна към Западна Европа 1| 4149 |06.07.2007 . Военни пилоти бягат от ВВС, роптаят срещу летци с привилегии 1| 4944 |18.06.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО