Реклама / Ads
13| 4431 |04.08.2008 НОВИНИ

Лидерът на СДС скрил за срещи с шеф от ДАНС

.
Службите най-вероятно са скрили данни за сътрудничеството на лидера на СДС Пламен Юруков с тях. Това научи Frognews.bg от свои източници. Юруков се бил срещал с зам.-шефът на ДАНС ген. Иван Драшков.
 
Това станало след скандалните обвинения на депутата Яне Янев, че е бил сътрудник първо на ДС, а след това и на сегашните служби. Предполага се, че двамата са обсъдили каква ще е реакцията на ДАНС в случая. Последва доста завоалирано обяснение, че няма данни Юруков да е имал вземане-даване с тайните структури. Така той се измъкна от скандала и запази лидерското си място в СДС. В нито една медия обаче той не спомена за срещата си с Иван Драшков, който до скоро оглавяваше Националната служба за сигурност (НСС), преди да се тя да влезе в състава на ДАНС. Генералът също не спомена за такава среща, а и не беше питан.

Лидерът  на СДС обаче премълчава и за едни други срещи. Няколко пъти той е водил поверителни разговори, в които са участвали трима души: той, лидерът на ГЕРБ бойко Борисов и Константин Гребенаров, кандидат.кмет на ГЕРБ в Созопол. Тайна е какво са говорили тримата на тези срещи.

Неотдавна сайтът Vsekiden.bg съобщи, че Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994 - 1997 г. Според публикувания на уеб страницата материал в края на 1997 г. синият шеф се е самопредложил за информатор на Национална служба "Сигурност", като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров, който понастоящем е общински съветник на ГЕРБ в Созопол. Гребенаров нe е потвърдил, но и не е отрекъл информацията, когато от сайто го потърсили за коментар. Попитал само дали някой разполага с "оригиналния документ, който е с подпис и печат". Гребенаров признал, че се познава с Пламен Юруков, но отказал да уточни от къде. "Аз съм офицер на честта, спазвам законите и не мога да ви дам информация", заявил Гребенаров пред информационния сайт.

От обществото тогава така и остават скрити срещите на Юруков с Иван Драшков и Бойко Борисов. Те може да са били само приятелски или от общ характер, но така или иначе не бяха споменати.

Източници на frognews.bg потвърдиха и вече тиражираната информация, че Пламен Юруков е подавал сигнали за незаконни действия на покойния вече Иван Тодоров-Доктора, Майкъл Капустин и Николай Методиев-Пилето. За последния често са се застъпвали пък бивши шефове на служби и политици. Източниците ни допълват, че това Юруков е правел не само в името на закона, а и с цел отстраняване на конкуренти в бизнеса, вносителите на „Лаваца", например. Разбира се, много е вероятно това да са само слухове и оперативна информация, но така или иначе тя съществува. Предполага се, че Пламен Юруков е бил „закачен" към службите, когато те са го уличили в нарушения и той, за да се измъкне, се е съгласил да сътрудничи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5043 |04.08.2008 Пешеходец гърми по шофьор със самоделно оръжие . 7| 6569 |04.08.2008 Грандиозно честване на 100-годишния юбилей от Независимостта на България . 1| 4798 |04.08.2008 Англичани си оставили ръцете в инфосистемата на НВМС . 17| 4653 |04.08.2008 Ахмед Доган - тревожен за пръв път през мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads