Реклама / Ads
3| 4128 |28.01.2015 НОВИНИ

ЕК: Липсва решителност в българските институции

.
Напредъкът на България по отношение на прокарването на съдебната реформа и постигането на конкретни резултати в областта на корупцията и организираната престъпност е бавен.
 

Това се отбелязва в последния (мониторингов) доклад на Европейската комисия, изнесен днес, за напредъка на България по програмата за Механизма за сътрудничество и оценка.

 

В доклада се отбелязва, че в редица области се признава съществуването на проблеми, но България е започнала да набелязва решения.

 

Настоящото правителство и Народното събрание предприеха важна стъпка в тази насока, като приеха стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките за бъдещата работа в редица области. Те трябва да се утвърдят, за да се демонстрира, че промените са устойчиви, призовават от ЕК.

 

В някои от ключовите институции продължават да се осъществяват управленски промени, които следва да бъдат в подкрепа на усилията за извършване на реформи до постигането на реална промяна. Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет на натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор за прокурорските служби, които скоро ще приключат, допълват от Комисия.

 

Брюксел обаче е критичен по отношение на важни въпроси като гарантирането на разпределянето на делата на случаен принцип и назначенията на важни съдебни длъжности. Според доклада в действията на компетентните национални институции продължава да липсва решителността, необходима за изграждането на доверие.

 

Отговорите на добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност останаха откъслечни и им липсва цялостна стратегическа посока. Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или срещу организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край, поясняват от Комисията.

 

Докладът съдържа редица конкретни препоръки в областта на независимостта, отчетността и етиката, стратегиите за реформа и ефикасността на съдебната система, корупцията и организираната престъпност.

 

Комисията смята, че понастоящем България трябва да съсредоточи усилията си върху ускоряването на реформата и да демонстрира убедителни постижения във всички области.

 

Комисията приканва България да ускори напредъка по препоръките ѝ за реформата на съдебната власт, съблюдаването на етичните норми и борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

„Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната", обяви първият заместник-председател на ЕК Тимерманс.

 

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година, за да се даде достатъчно време за постигане на убедителни резултати и за оценяването им. Дотогава Комисията ще следи редовно и отблизо постигнатия напредък, като организира редовни посещения в България и провежда чест диалог с българските органи и с други държави членки.

 

Става ясно, че Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка ще се прилага, докато показателите не бъдат изпълнени задоволително. Председателят Юнкер изрази преди време надеждата си, че България ще продължи своя път на реформи и ще бъде в състояние да излезе от програмата през мандата на настоящата Комисия.

 


 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4846 |24.01.2015 Българските моряци в Либия в плен на ислямисти . 8| 5145 |19.01.2015 Г. Марков: Българските съдии и прокурори не са футболисти . 1| 4164 |16.01.2015 Безлов: Липсва информация за убийствата, затова се спекулира . 26| 5053 |15.01.2015 Паси: Липсва ни стратегия в отношенията със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads