Реклама / Ads
10| 6368 |01.06.2020 НОВИНИ

Мая Манолова: Господин Борисов, докажете, че не сте опънали чадър над колекторските фирми

.
Мая Манолова
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова внесе законопроект за регламентиране на колекторските фирми. Тя внесе проектозакона в сградата на парламента до Министерския съвет в 11,00 ч. и задочно се обърна към премиера Борисов, че така прави подарък за него и неговата парламентарна група.
 

Промените забраняват събиране на вземания от колектори, ако в потребителския договор няма изрично писмено съгласие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен конкретно. С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника.

 

"Подарявам на премиера Борисов този законопроект за колекторите, за да сложи юзди на колекторските фирми. Това е идеална база за консенсус на всички политически партии в парламента – така ще покажат, че стоят на страната на гражданите, а не гонят политически дивиденти", подчерта Манолова.

 

По думите й не може всеки осъждан и криминално проявен да става колектор или служител в колекторска фирма. Манолова добави, че по данни на Асоциацията на колекторските агенции само за една година те са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.4 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв.

 

Този законопроект ще даде глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите, посочи Манолова и подчерта, че закони като този, важни за обикновените хората, са подминавани от политическите партии в парламента. Преди почти година внесох закона за частния фалит, но той още не е приет, въпреки че по време на тази криза той би дал втори шанс на хората, даде пример Манолова.

 

Тя посочи, че в закона за колекторите е заложено изискването те да имат поне 500 хиляди лева капитал, да са регистрирани в специален регистър, а контрол върху дейността им да осъществяват КЗП, министърът на икономиката и БНБ – в случаите на дългове по лизинги, кредити и др. Въвежда се още забрана длъжникът да бъде търсен по всяко време в дома му, на работното му място, да бъдат тормозени съседите му и семейството му, да се лепят съобщения за дълга му на публични места. Предвидено е също, дълговете да се събират, само ако длъжникът е съгласен, не ги оспорва и е посочил конкретен колектор.

 

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор, обясни още Манолова.

 

Сред санкциите, които тя изброи, са глоби за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за самите колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения. Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

 

Манолова подчерта, че законодателните промени са адресирани до премиера Бойко Борисов, в качеството му и на председател на ГЕРБ, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът в сила възможно най-скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10421 |30.05.2020 Г-н Борисов, направи ме министър, моля те! . 6| 7220 |29.05.2020 Мая Манолова: Борисов да купи на хората топломери и водомери за 100 млн. лв. . 56| 12837 |27.05.2020 Мая Манолова: Борисов е с паник атаки и посттравматичен стрес, страх го е от гражданите . 1| 5401 |24.05.2020 Георги Господинов: Отговорни сме към думите, защото сме направени от нещата, които изричаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads